'Ik zal repertoire radicaal bewerken'

Amsterdam, 18-04-07. Erik de Vroedt, regisseur. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Eric de Vroedt (40) is oprichter van het politiek-geëngageerde project Mightysociety. Regisseerde eerder voor Toneelgroep Amsterdam Glengarry Glen Ross, David Mamets aanklacht tegen het kapitalisme. Volgende maand gaat in de grote zaal zijn regie van Na de zondeval van Arthur Miller in première. Maakt in de periode 2013-2016 twee à drie grote zaal-voorstellingen voor TA. „ Ik heb nog geen keuze gemaakt, maar ik zie wel in dat stukken van Shakespeare en Tsjechov het in zich hebben om 15.000 toeschouwers te trekken. Ik zal ze radicaal bewerken en in hedendaagse context plaatsen. Ik zou graag de ecologische crisis willen verbinden aan een tragedie, van Shakespeare bijvoorbeeld. In bestaand repertoire wil ik maatschappelijke structuren van nu blootleggen.” De Vroedt wil bij TA ook nieuwe theaterstukken laten schrijven, om een nieuw publiek naar het theater te lokken.

Hij heeft geluk gehad, zegt De Vroedt. „Bij TA kan ik de skills leren voor de grote zaal.” Zijn werk is ook bekend in Duitsland: het Stadttheater Dortmund en het Schauspielhaus Bochum hebben De Vroedt gecontracteerd. Bovendien doet hij projecten bij het muziektheatergezelschap de Veenfabriek uit Leiden. De Vroedt: „Ik blijf dromen. Bij TA wil ik leren hoe een groot gezelschap functioneert. Ooit wil ik artistiek leider worden van een groot repertoiregezelschap. TA is een harde, maar goede leerschool.”

Kester Freriks

    • Kester Freriks