I went to space... and all I got was this lousy T-shirt

Astronaut André Kuipers kreeg in de ruimte een T-shirt van Fokke en Sukke van zijn vrouw.

Astronaut André Kuipers heeft in ruimtestation ISS per raketpost een Fokke & Sukke-shirt gekregen, met de tekst: „I went to space... and all I got was this lousy T-shirt!” (Ik ging naar de ruimte, maar het enige wat ik kreeg was dit stomme shirt.)

Kuipers (53) schreef op zijn blog: „Tussen de spullen die met het vrachtschip Progress omhoog zijn gebracht, zaten ook leuke cadeautjes. Een ervan is een T-shirt van Fokke en Sukke. Eerst had ik het niet door, maar mijn vrouw Helen vertelde me dat dit een uniek exemplaar is, speciaal voor mij getekend.”

Omdat Kuipers fan is van de cartoons van Fokke & Sukke, heeft zijn vrouw Helen Kuipers het shirt laten maken door het striptrio Reid, Geleijnse & Van Tol. Zij stuurde het shirt mee met het Russische ruimtevrachtschip, dat de ISS eind januari kwam bevoorraden. In het schip zat voornamelijk apparatuur en voedsel, maar de familie van de ISS-bemanning mocht ook iets persoonlijks meesturen. Het duurde even voor de astronauten alles hadden uitgepakt, vandaar dat Kuipers het T-shirt gisteren pas vond. Dinsdag kreeg hij te horen dat hij langer in de ruimte moet blijven. De Sojoez-capsule waarmee de bemanning zou worden afgelost, is afgekeurd na een lektest. Nu moet een nieuwe capsule worden klaargemaakt. Kuipers keert nu op 1 juli terug op aarde, na meer dan een half jaar in de ruimte. NRC

Volg André Kuipers via zijn weblog: blogs.esa.int/andre-kuipers