Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ontwikkelingshulp

Aanpassing hypotheekrenteaftrek nu wel bespreekbaar voor Wilders

Wilders, Rutte en minister De Jager in september vorig jaar na afloop van de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Bij onderhandelingen over eventuele nieuwe bezuinigingen is alles bespreekbaar, ook aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Dat zei PVV-leider Wilders vanochtend tegen RTL Z. Eerder vond Wilders morrelen aan de hypotheekrenteaftrek nog volkomen onacceptabel.

Tegenover RTL Z liet Wilders vanochtend echter weten dat voor de PVV toch “alles bespreekbaar” is, zolang er maar fors gesneden wordt in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Later vanochtend benadrukte Wilders op Twitter dat het standpunt van de PVV over de hypotheekrenteaftrek ongewijzigd is:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Rtl nieuws bericht klopt niets van. Alles mag ter tafel worden gebracht maar standpunt pvv hypotheekrenteaftrek is ongewijzigd: no way!!

Over zijn eis dat er fors gesneden gaat worden in de ontwikkelingshulp twitterde hij vanochtend al het volgende:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Dagelijks toeteren CDA-ers (Verhagen/De Jager) wensen over hervormingen de wereld in. Ze krijgen er 0 zonder miljardenbezuiniging ontw.hulp.

Wilders zei in december in De Telegraaf dat tornen aan de hypotheekrenteaftrek voor zijn partij “geen optie” was. “De PVV is glashelder: handen af van de hypotheekrenteaftrek. Deze zekerheid moet de Nederlandse huizenbezitter niet ontnomen worden”, aldus de PVV-voorman toen. Hij dreigde zelfs met nieuwe verkiezingen en vond dat ook regeringspartijen VVD en CDA hun rug op dit gebied recht moesten houden.

Ook in een interview dat afgelopen vrijdag op de website van Leefbaar Rotterdam verscheen verzette Wilders zich nog fel tegen aantasting van de aftrek:

“Daarvan hebben wij vanaf het begin al gezegd dat dat voor ons echt onbespreekbaar is. Ik denk dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek het slechtste is dat we nu kunnen gebruiken. Het is slecht voor de woningmarkt en de bezitsvorming van mensen. Een van de redenen dat er geen 17.000 maar 10.000 huizen worden verkocht, is omdat mensen onzeker zijn over de hypotheekrenteaftrek.”

In november zei Wilders al dat hij wil dat er vier miljard extra bespaard wordt op ontwikkelingshulp. Anders zou het volgens hem “heel erg moeilijk” worden om het eens te worden over extra bezuinigingen.