Het ene genie pakt prijzen, de ander nooit

Twee van de beste spitsen van dit moment troffen elkaar in Milaan. Van Persie liet weinig zien en Ibrahimovic joeg zijn club naar de zege.

voetbal seizoen 2011-2012 15-02-2012 champions league milan - arsenal AC Milan's Zlatan Ibrahimovic (R) , Arsenal's Johan Djourou HOLLAND ONLY *** Local Caption *** Action Images

Redacteur Voetbal

Rotterdam. Zlatan Ibrahimovic won gisteren met AC Milan in de heenwedstrijd van de achtste finales in de Champions League overduidelijk met 4-0 van het Arsenal van Robin van Persie. Ibrahimovic was constant dreigend, scoorde uit een strafschop en gaf twee keer een assist aan Robinho, Van Persie was net als zijn ploeggenoten grote delen van de wedstrijd onzichtbaar. De return – op 6 maart in het Emirates Stadium in Londen – lijkt nu al niet meer dan een formaliteit.

Ibrahimovic en Van Persie speelden als tieners voor respectievelijk Ajax en Feyenoord. Ibrahimovic en Van Persie hadden destijds twee dingen met elkaar gemeen: geniaal aan de bal, maar vrijwel niet te coachen. Het tweetal zag al snel in dat de eredivisie niet meer was dan een springplank naar de Europese top. Ibrahimovic kwam via Juventus, Inter en Barcelona terecht bij AC Milan. Van Persie vertrok naar Arsenal en bleef de Londense club trouw.

En daar stonden ze dan gisteravond in de spelerstunnel van San Siro als twee gearriveerde vedetten. De 30-jarige Ibrahimovic is de aanvalsleider van de Rossoneri en topscoorder met vijftien competitietreffers. De 28-jarige Van Persie is aanvoerder van The Gunners en schoot dit seizoen al 22 keer raak in de Premier League. De Zweed en de Nederlander worden tot de beste spitsen ter wereld gerekend. De nummer elf van AC Milan en de nummer tien van Arsenal zijn naast afmakers ook aangevers.

Ibrahimovic en Van Persie zijn er nu allebei op gebrand om op het hoogste podium te schitteren. Maar daar waar de spits van AC Milan al negen keer een landstitel won, wist de aanvaller van Arsenal nog nooit een landskampioenschap te vieren. Ibrahimovic mocht zich als speler van Barcelona wereldkampioen noemen, Van Persie’s internationale hoogtepunt is de winst van de UEFA Cup in 2002 met Feyenoord. In acht jaar tijd kwam Van Persie bij Arsenal niet verder dan het winnen van de FA Community Shield en de FA Cup.

Ibrahimovic en Van Persie groeiden allebei op in een volksbuurt. Ze leerden respectievelijk op de pleintjes van Rosengard in Malmö en op veldjes in Rotterdam-Oost de wetten van de straat kennen. Ibrahimovic en Van Persie zullen hun afkomst nooit verloochenen, maar ze leven tegenwoordig in de beste wijken van het mondaine Milaan en Greater Londen. Eenmaal binnen de lijnen komt bij beide spelers nog weleens de vechtersmentaliteit naar boven. Ibrahimovic kreeg al tien keer een rode kaart. Van Persie werd zes keer van het veld gestuurd. Ze gingen hun boekje in San Siro niet te buiten.

AC Milan maakte gisteravond eigenlijk al een einde aan de Europese aspiraties van Arsenal. De koploper van de Serie A was een paar klassen beter dan de nummer vijf van de Premier League. AC Milan moest vroeg in de wedstrijd een teleurstelling verwerken toen aanvoerder Clarence Seedorf in zijn honderdste internationale wedstrijd voor de club met een blessure naar de kant moest. Maar ook zonder de Nederlander was AC Milan heer en meester.

Onder aanvoering van de sleurende Ibrahimovic wist het elftal van coach Massimiliano Allegri talloze kansen af te dwingen. De Ghanees Kevin Prince Boateng brak de wedstrijd na een kwartier met een schitterend schot open. In de 38ste minuut toonde Ibrahimovic zijn klasse door de bal na een oogstrelende actie panklaar op het hoofd te leggen van Robinho.

Vier minuten na rust was het opnieuw Ibrahimovic die de bal in de voeten schoof van de scorende Robinho. Ibrahimovic maakte elf minuten voor tijd zelf de 4-0 vanaf de strafschopstip. Van Persie kwam niet verder dan twee gekeerde schoten en een gestopte kopbal vlak voor tijd. Het waren de spaarzame kansen van Arsenal in het eenzijdige duel.

    • Koen Greven