Het dilemma van koffie of thee uitgebeeld in dans

Peeping Tom met À louer. Gezien 15/2, Amsterdam. Inl: www.peepingtom.be

Nog nooit een nogal prozaïsch dilemma (koffie of thee?) zo mooi zien overslaan op een lichaam. Woest golvend en slingerend, met rubberen benen en voeten die alle kanten op buigen, steelt SeolJin Kim de show in À Louer van Peeping Tom. Met een mix van dans, muziek, theater en filmische effecten boekte het Belgische collectief de laatste jaren succes na succes, met name met de trilogie Le Jardin/Le Salon/Le Sous Sol. Voorstellingen over levens in verval, verloren zielen op zoek naar houvast en troost.

In À Louer is het niet anders. Kim is de bediende van een rouwende kasteelvrouwe. Onstuitbaar dringen angsten en herinneringen zich aan haar op. Als muizen schieten ze door haar hoofd – net als de dansers die, als ze even niet kijkt, achter gordijnen tevoorschijn komen of zich achter het meubilair verstoppen. Ook andere bizarre personages bewonen het spookachtige huis. Zangeres Eurudike de Beul is een diva op haar retour, achtervolgd door een (denkbeeldige?) schare bewonderaars, een verwijtende echtgenoot en het kind dat zij verwaarloosde.

De voorstelling volgt de bekende receptuur: buitelende dans, een aria, korte scènes met tekst. Nu en dan draaien regisseur Franck Chartier en Gabriela Carrizo hun ‘film’ even vertraagd af of spoelen terug, wat de nachtmerrieachtige, filmische sfeer versterkt. Tien jaar na de eerste productie zou een iets hechtere integratie én variatie van de dans mogen worden verwacht, maar wat een lekkere voorstelling.

    • Francine van der Wiel