Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hedwigepolder mogelijk wel ontpolderd

De Hedwigepolder in Zeeuw-Vlaanderen. Beeld Google Maps.

De Hedwigepolder wordt mogelijk toch ontpolderd. Enkele weken terug meldde staatssecretaris Bleker nog dat deze niet onder water wordt gezet, maar vanuit de EU wordt daartegen geprotesteerd.

De staatssecretaris gaat vandaag naar Brussel om te overleggen met eurocommissaris Potocnik van Milieu. Deze is nog niet overtuigd van de alternatieve Nederlandse plannen als de ontpoldering niet doorgaat. Naar verwachting geeft Bleker begin van de middag een persconferentie over het gesprek, zo meldt persbureau Novum. Verwacht wordt dat de eurocommissaris pas over een paar weken een standpunt zal innemen over de polder, waarna duidelijk wordt of deze onder water wordt gezet.

Het kabinet, dat al jaren met Vlaanderen ruziet over de Hedwigepolder, vindt de kwestie een zaak tussen Nederland en Vlaanderen, maar de Europese Commissie denkt daar anders over. Brussel is niet overtuigd dat als de plannen niet doorgaan, Nederland Vlaanderen financieel compenseert.

De Hedwigepolder moet onder water worden gezet om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde om de haven van Antwerpen beter toegankelijk te maken. Bleker dacht eerder aan afspraken met Vlaanderen te kunnen voldoen door andere polders onder water te zetten.

Alternatieve plannen wel meegenomen in overleg

Bleker onderhandelde vorige maand met de Europese Commissie (EC) over de alternatieven voor het ontpolderen van de Hedwigepolder. Deze vroeg een nadere onderbouwing op de plannen. D66 wilde toen dat het kabinet een rapport over deze alternatieven in zou trekken aangezien de experts geen inhoudelijk oordeel zouden hebben over de plannen.

Zij hebben alleen gekeken of de wetenschappelijke methodes van het onderzoek deugden. Het betreft daarnaast een “eerste inschatting, geen volledige review”, zegt Justus van Beusekom, een van de experts. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) liet toen weten dat vast zou houden aan het rapport.

Bleker onderhandelde vorige maand al met de Europese Commissie (EC) over mogelijke alternatieven voor het ontpolderen van de Hedwigepolder. Daarbij maakt de staatssecretaris gebruik van het genoemde onderzoeksrapport. De EC liet toen al weten niet tevreden te zijn over Blekers plannen, en vroeg een nadere onderbouwing. De experts die Bleker naar de plannen heeft laten kijken, hebben echter geen inhoudelijk oordeel gegeven.

Zij hebben toen alleen gekeken of de wetenschappelijke methodes van het onderzoek deugden. Het betreft daarnaast een “eerste inschatting, geen volledige review”, zegt Justus van Beusekom, een van de experts. Desgevraagd vindt hij het onder water zetten van de Hedwigepolder de “elegantste oplossing.”

Bleker schreef aan de Europese Commissie dat verdere onderbouwing niet nodig is:

“De geraadpleegde experts geven aan dat er geen enkele twijfel kan bestaan over het wetenschappelijke gehalte van het door Deltares geleverde rapport. De Nederlandse regering acht met de conclusies van deze prominente wetenschappers de wetenschappelijke basis voor het besluit van de Nederlandse regering buiten elke twijfel te hebben gesteld.”