‘Bleker houdt waarschijnlijk tevergeefs vast aan alternatieven Hedwigepolder’

De kans is groot dat Bleker de polder ondanks zijn inspanningen toch onder water moet zetten. Foto AFP / Natalia Kolesnikova

Staatssecretaris Henk Bleker houdt vol dat hij de Hedwigepolder niet wil ontpolderen. Dat verklaarde hij na zijn gesprek met eurocommissaris Potocnik van Milieu, vanochtend in Brussel.

Bleker zag deze afspraak als een extra poging om Potocnik te overtuigen van alternatieve plannen voor het onder water zetten van de polder, zo meldt correspondent Petra de Koning vandaag in NRC Handelsblad. Deze plannen worden door de Europese Commissie nog bestudeerd voordat er een beslissing over volgt. Dat zou nog enkele weken op zich kunnen laten wachten.

Toch wijst alles er op dat Nederland de polder toch onder water moet zetten, zo meldt De Koning:

“Alles wijst erop dat Nederland de Hedewigpolder onder water moet zetten. De staatssecretaris krijgt al ongevraagd advies over een nederlaagstrategie. Als hem vandaag in Brussel te verstaan wordt gegeven dat Nederland toch de polder moet laten onderlopen.”

Afspraak tussen Nederland en Vlaanderen

Het kabinet discussieert al jaren met Vlaanderen over de polder. De Nederlandse regering vindt dat de kwestie tussen Nederland en Vlaanderen moet blijven, maar de EU neemt daar geen genoegen mee. De Europese Commissie vreest dat, wanneer de Hedwigepolder niet onder water wordt gezet Nederland de Belgen niet financieel zullen compenseren.

Het onder water zetten van de Hedwigepolder, die precies op de grens tussen Nederland en Vlaanderen ligt, was een afspraak met Vlaanderen. De Hedwigepolder moet onder water worden gezet om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde om de haven van Antwerpen beter toegankelijk te maken. Bleker dacht eerder aan afspraken met Vlaanderen te kunnen voldoen door andere polders onder water te zetten.

De Hedwigepolder, precies op de grens tussen Nederland en VlaanderenDe Hedwigepolder, precies op de grens tussen Nederland en Vlaanderen

    • Annemarie Coevert