Duitse president mogelijk vervolgd - verzoek om immuniteit op te heffen

Het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Hannover wil bondspresident Wulff vervolgen. Dat meldt het onder meer het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Het OM heeft daarom een verzoek ingediend bij het Duitse parlement, om de immuniteit van Wulff op te heffen.

Bondspresident Christian Wulff tijdens het ZDF/ARD interview eerder dit jaar over zijn boze telefoontje naar Bild. AP Photo / Bundesregierung, Jesco Denzel

Het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Hannover wil bondspresident Christian Wulff vervolgen. Dat meldt onder meer het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Het OM heeft een verzoek ingediend bij het Duitse parlement om de immuniteit van Wulff op te heffen.

Wulff kwam eind vorig jaar in opspraak, omdat hij geld voor een hypotheek zou hebben gekregen van een bevriend echtpaar. Het betrof een bedrag van een half miljoen euro.

Vervolgens zou hij hebben geprobeerd de berichtgeving hierover in boulevardblad Bild te verhinderen. Ook zou Wulff zondagskrant Welt am Sonntag in dezelfde periode boos hebben opgebeld in een poging de publicatie van een artikel dat hem niet beviel te blokkeren. Beide bladen plaatsten de betreffende artikelen toch.

De president leek in eerste instantie vooral te moeten vrezen voor zijn functie als (grotendeels ceremonieel) staatshoofd, maar moet dus nu wellicht ook voor de rechter verschijnen. Het OM in de deelstaat Nedersaksen zegt nieuwe aanwijzingen te hebben dat Wulff in het verleden gunsten van bevriende ondernemers heeft aangenomen.

Zo zou hij in zijn tijd als premier van de deelstaat Nedersaksen onder meer luxe hotelovernachtingen hebben laten betalen door bevriende zakenmensen, onder wie filmproducent David Groenewold. Ook deze Groenewold zou een aanklacht tegemoet kunnen zien. Hij zou een hotel hebben betaald voor Wulff op het Duitse vakantie-eiland Sylt in 2007.

    • Niels Posthumus