Golden Collar Awards

Deze maandag werden voor het eerst de Golden Collar Awards uitgereikt, de hondenacteerprijs die in het leven was geroepen omdat iedereen dit jaar opeens verontwaardigd riep: „En waarom kan een hond eigenlijk geen Oscar winnen? Kijk eens naar die Jack Russel uit The Artist, die is echt honderd keer leuker dan George Clooney! Hij kan

Deze maandag werden voor het eerst de Golden Collar Awards uitgereikt, de hondenacteerprijs die in het leven was geroepen omdat iedereen dit jaar opeens verontwaardigd riep: „En waarom kan een hond eigenlijk geen Oscar winnen? Kijk eens naar die Jack Russel uit The Artist, die is echt honderd keer leuker dan George Clooney! Hij kan op zijn achterpootjes staan en alles!” Hoewel de Academy geen sjoege gaf, kon The Artist-ster Uggie op deze manier toch een award binnenslepen. Eentje die waarschijnlijk gepaard ging met glitter, glamour, haute cuisine hondenbrokjes en allemaal gewillige bitches backstage.

Een award die gepaard ging met glitter, glamour en haute cuisine hondenbrokjes

Toen ik de foto van Uggie zag, moest ik denken aan ander dierennieuws: de aangespannen rechtszaak van PETA over de orka’s in Sea World, die volgens de dierenrechtenorganisatie daar in slavernij worden gehouden. Vorige week is de rechtszaak afgewezen, omdat de rechter heeft geoordeeld dat de wetten omtrent slavernij niet van toepassing zijn op niet-mensen.

Sinds ik las over die rechtszaak, probeer ik na te gaan waar mijn eigen grens ligt als het gaat om het gebruik van dieren. Die is, na enig onderzoek, totaal subjectief en inconsequent. Elke poging tot een definitie strandt.

Als ze het niet leuk vinden: dit is uiteraard een bijzonder lastig gegeven. Ik neem aan dat de verzorgers van Sea World zweren dat de orka’s niets liever doen dan door hoepels springen en ’s nachts nog steeds van pure pret buikschuivers over het podium maken. Anderen zullen wijzen op signalen als slappe vinnen, vreemd gedrag en het feit dat een orkabek die openstaat al snel lijkt op een lach.

Als ze kunstjes moeten doen: van mij mogen vanaf vandaag alle apenshows waarin aapjes op kleine fietsen moeten rijden terwijl ze een fez dragen direct afgeschaft worden. Aan de andere kant: mensen die hun koningspoedel Shredder leren om hun pantoffels te halen, vind ik dan weer minder problematisch.

Als ze onnatuurlijk gedrag moeten vertonen: je zou denken dat dit een handige richtlijn is voor misbruik, maar het wordt meteen al warrig. Is het verkeerd om een kat op een flatje driehoog achter te houden? Moeten blindengeleidehonden die stoplichten leren begrijpen afgeschaft worden? Moet de Gouden Koets een viertaktmotortje krijgen?

Als ze commercieel uitgebuit worden: dit zou werken voor zaken als het rijden op olifanten, alle dierenshows en circussen. Prima. Het zou echter ook betekenen dat er geen melk meer gedronken kan worden.

Als ze commercieel uitgebuit worden ter vermaak van anderen: dit is de definitie die het meest in de buurt van mijn gevoel komt. Het zou alle olifanten-die-een-polonaise-moeten-doen en dansende beren onmogelijk maken. Maar goed – hierdoor zou het hebben van een manege ook weer een stuk gecompliceerder worden („Mijn dochter wil later deel uitmaken van de bereden politie. Mag ze nu misschien even op deze pony?”) En deze begrenzing zou waarschijnlijk ook het einde betekenen voor de carrière van Uggie.

Als mijn eigen grenzen al zo schimmig zijn, is het natuurlijk nog veel moeilijker algemeen geldende regels op te stellen. Laten we hopen dat de wetenschap ons snel de holografische orka/hond geeft.

    • Renske de Greef