Europarlement wil uitleg Rutte over meldpunt - ‘druk op Rutte neemt toe’

Screenshot van het online meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen

Het Europees Parlement heeft premier Mark Rutte gevraagd om uitleg te komen geven over het online meldpunt dat de PVV vorige week heeft gelanceerd. Op 13 maart debatteert het Europarlement over de website.

Het debat, dat plaatsvindt in Straatsburg, is geïnitieerd door de Europese Volkspartij, waar het CDA deel van uitmaakt. Rutte wordt opgeroepen het standpunt van het kabinet toe te lichten en om zijn tot nog toe “oorverdovende stilte” over het onderwerp te doorbreken, zegt fractievoorzitter Joseph Daul namens de EVP, de grootste Europese fractie. De Fransman noemt het meldpunt van de PVV tegenover persbureau Novum een “aanval op mede-Europeanen”:

“Het gaat tegen alle Europese en menselijke waarden in om een bevolkingsgroep op deze manier aan te vallen. Het is roekeloos om haat en discriminatie aan te moedigen.”

De druk op Rutte om zich over het onderwerp uit te spreken, wordt hiermee verder opgevoerd, zo schrijft Mark Beunderman vandaag in NRC Handelsblad:

“De uitnodiging plaatst Rutte voor een moeilijke keuze. Komt hij naar Straatsburg, dan wacht hem een heet debat met parlementariërs uit onder meer Oost-Europese landen. Komt hij niet, dan lijkt hij minder moedig dan eerdere regeringsleiders als de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de inmiddels overleden Poolse president Lech Kaczynski, die zich tegen heftige kritiek kwamen verdedigen in Straatsburg. Ook premier Orbán van Hongarije kwam onlangs.”

Veel verzoeken om toelichting premier

Zowel de oppositie als de ambassadeurs van tien landen in Midden- en Oost-Europa hebben afgelopen week verbazing en ongenoegen geuit over het voortdurende zwijgen van Rutte.

De ambassadeurs sloegen dinsdag alarm met een open brief, gecoördineerd door de Poolse ambassade, aan “de Nederlandse samenleving en haar politieke leiders.” De ambassadeurs vinden het meldpunt discriminatoir en denigrerend. De Europese Commissie veroordeelde het meldpunt vorige week en noemde het “een oproep tot intolerantie”.

De premier heeft al diverse malen herhaald dat hij zich niet distantieert van de website. Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer deze week meldde hij hierover:

“Ik ga niet bij elk stuk rood vlees dat Wilders de arena in slingert, reageren. [...] Ik maak hier volstrekt duidelijk dat de site niet van ons is. Laten we het niet te groot maken.”

Wilders verbaasd over ophef

Wilders toonde zich dinsdag verbaasd over de ophef. De brief van de ambassadeurs vindt hij “kleinzielig”.

“Waar bemoeien ze zich mee? Ik zou zeggen, richt je op je eigen land.”

Van discriminatie is volgens hem geen sprake.

“We hadden ook een meldpunt op kunnen richten voor de overlast van Canadezen in Helmond, maar dan hadden zich niet zoveel mensen gemeld.”

Overlast en vervuiling melden

Iedereen met klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt kan terecht op de website, zo liet de partij vorige week weten. De ‘massale arbeidsimmigratie’ leidt volgens de partij tot veel problemen. Het meldpunt zou een beeld moeten geven van de omvang van de overlast en de verdringing. “Want dan pas kun je daadwerkelijk naar goede oplossingen zoeken om deze knelpunten op te lossen”, meldde PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar. Volgens de PVV zijn al ruim 40.000 klachten binnen.

    • Annemarie Coevert