Espresso met Gerd Leers

Minister voor Immigratie Gerd Leers gaat het omstreden PVV-meldpunt tegenover zijn Oost-Europese collega’s verdedigen. ‘Sterker nog,’ zegt hij. ‘Ik ga het promoten.’ Waarom? ‘Het is een hartstikke populair meldpunt. Er zijn al meer dan 40.000 meldingen binnengekomen.’

Beeld: still uit Pauw & Witteman

40.000

Minister voor Immigratie Gerd Leers gaat het omstreden PVV-meldpunt tegenover zijn Oost-Europese collega’s verdedigen. ‘Sterker nog,’ zegt hij. ‘Ik ga het promoten.’ Waarom? ‘Het is een hartstikke populair meldpunt. Er zijn al meer dan 40.000 meldingen binnengekomen.’ Denkt hij dat men in het buitenland op zo’n meldpunt zit te wachten? ‘Ik denk dat het succes in Polen ongekend zal zijn,’ antwoordt Leers. ‘En wat te denken van landen als Bulgarije en Hongarije!’ Klopt het dat hij vindt dat de PVV het meldpunt niet verkeerd heeft bedoeld? ‘Daar ben ik heilig van overtuigd,’ zegt Leers. ‘Geert Wilders wil niemand in een hoek zetten.’

Begin maart reist Gerd Leers naar Polen waar hij zijn collega-minister zal ontmoeten. Wat gaat hij precies vertellen? ‘Ik ga de woorden van premier Rutte herhalen,’ antwoordt de minister van Immigratie. ‘Dat we het niet te groot moeten maken.’ Leers neemt een slokje espresso. ‘Het meldpunt is een fantastisch succes,’ zegt hij. ‘Maar als je gaat kijken naar hoeveel Polen er in Nederland wonen, dan hebben we niet eens de helft aangegeven. En dan reken ik voor het gemak die botte Bulgaren niet mee.’ De open brief van tien ambassadeurs was dus overdreven? ‘Als minister van Immigratie heb ik geleerd dat emotie nooit de overhand moet krijgen,’ zegt Leers. ‘Je kunt veel beter naar de cijfers kijken.’

    • Ernest van der Kwast