Elsevier

Drie belangrijke Nederlandse bedrijven maakten vandaag cijfers bekend. Wat zeggen die over de recessie waarin Nederland nu voor de tweede keer in vier jaar zit? Drie vragen aan drie topmannen.

AMSTERDAM - Vandaag hield Reed Elsevier in Amsterdam de Algemene Vergadering van Andeelhouders. Namens Elsevier was de nieuwe CEO Erik Engstrom aanwezig Dijkstra bv

1. Heeft u last van de recessie?

„Al zeker sinds een jaar hebben wij te kampen met bezuinigingen door overheden en publieke instellingen. Dat heeft onze omzet in die sectoren behoorlijk geraakt, ja.” Reed Elsevier levert wetenschappelijke publicaties aan universiteiten en professionele informatie aan ziekenhuizen.

„Verder hebben onze cyclische activiteiten te lijden van een lage conjunctuur.”

Engstrom doelt hier onder meer op uitgaven van Reed Business Information die advertentie-inkomsten genereren en de divisie Reed Exhibitions die vakbeurzen en congressen voor bedrijven organiseert.

2. Wat gaat u eraan doen?

„Omdat de macro-economische vooruitzichten onzeker blijven – ik zie tekenen van verzwakkende marktomstandigheden voor onze vakbeurzendivisie in Europa – is ons antwoord dat we ons blijven richten op het afleveren van hoogwaardige producten en diensten aan onze professionele klanten. En we zullen er onverstoorbaar naar blijven streven om onze bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk in te richten. Hierdoor verwachten we opnieuw een jaar van onderliggende omzet- en winstgroei voor 2012.

3. Hoe moet de recessie bestreden worden?

Topman Engstrom was vanochtend niet bereikbaar voor antwoord op deze vraag. De impact van de gisteren officieel gesignaleerde recessie in Nederland op Reed Elsevier zal relatief beperkt zijn. Het concern is niet meer zo Nederlands als vroeger. Van de omzet van 6,9 miljard euro is iets meer dan 10 procent afkomstig uit Nederland. Van diezelfde omzet wordt slechts 3,1 procent geboekt in Nederland. Kortom: Nederland, waar 1.700 mensen werken voor Reed Elsevier, is maar een kleine markt voor het concern.

Elsevier: stabiel in lastig klimaat: pagina 32