Een liveblog over alles wat er gebeurt

Een blik op de foto's die binnenstromen, op zomaar een moment op de dag.

Op de redactie komt het nieuws de hele dag van alle kanten binnen. Aan ons de keuze: pakken we dit op voor een artikel of niet? Maar er is ruimte voor een tussenoplossing, denken wij. Een liveblog over alles wat er gebeurt, als een constante nieuwsstroom van korte updates. Transparant, menselijk, duidend en doorverwijzend. Vandaag gaan we ermee experimenteren.

Het nieuwsconcept van nrc.nl is heel simpel: we brengen het belangrijkste nieuws van de dag en vullen dat aan met snelle duiding. In de praktijk is het zelden zo helder. Hoe weet je van tevoren dat iets het belangrijkste nieuws van de dag wordt?

De uitdaging is om constant bewust te zijn van de redenen waarom we iets brengen en niet vervallen in automatismen. De opening of de slotstanden van de beurzen melden we alleen als daar een nieuwsaanleiding voor is. Peilingen brengen we zelden. Overduidelijke proefballonnetjes van politici laten we links of rechts liggen.

Dat klinkt logisch, maar is soms lastig met het enorme nieuwsaanbod, de druk van een continue deadline en de snelheid die we nastreven. En ook is het zeker geen traditie in de online journalistiek in Nederland. Op nrc.nl brengen we in vergelijking met andere sites veel minder nieuws. We proberen de lat voor wat ‘belangrijk nieuws’ is hoog te leggen.

Een experiment: NRC Vandaag

Vandaag experimenteren we op nrc.nl met een nieuw soort liveblog: Vandaag. In dat liveblog beperken we ons niet tot een onderwerp (zoals bij de dood van Gaddafi of de aanslag in Luik), maar volgen we de nieuwsstroom van de dag. Dit ‘liveblog over alles’ geeft ons de mogelijkheid om nieuws snel te brengen, maar ook om ‘kleiner’ nieuws (waar we geen apart bericht van maken) wel te melden. Een extra optie tussen iets wel of niet ‘oppakken’, dus.

Maar het moet juist niet beperkt blijven tot een lagere nieuwsdrempel.

  • Het liveblog is ook een plek waar we transparant zijn en waar nodig het nieuws kunnen debunken. We kunnen uitleggen waarom het nieuws dat overal opduikt volgens ons geen nieuws is en waarom we het dus niet melden in een apart artikel.
  • Het geeft ons nog meer snelheid en urgentie. Tussen het moment dat we achter het nieuws komen en het op onze site hebben staan zitten altijd wel een paar minuten. Op het liveblog kunnen we nog sneller berichten.
  • We kunnen vooruitkijken. Veel nieuws is van tevoren bekend. We weten wanneer een persconferentie wordt gehouden of een ontmoeting plaatsvindt. Het liveblog heeft zo een signalerende functie. Soms zijn er gebeurtenissen waar we pas een nieuwsbericht over maken als het afgelopen is (denk aan een voetbalwedstrijd of een debat). In het liveblog kunnen we de actuele gebeurtenissen kwijt.
  • We zijn menselijk, geen machine. We laten je ook de foto’s zien die je moet zien, je komt er human interest tegen en we linken naar relevante artikelen van andere, soms concurrerende sites en - uiteraard - onszelf.

Een nieuw instapniveau

Er is nog een bijkomend voordeel, denken we. Met dit liveblog creëren we een extra instapniveau voor de bezoeker van nrc.nl. Er zijn mensen die best een kwartier later willen lezen over een gebeurtenis, als er dan maar vijfhonderd goede woorden staan, inclusief duiding en achtergrond. Zulke artikelen proberen we nu al elke dag te schrijven. Maar er zijn ook mensen die alleen de koppen lezen, soms even de eerste alinea, en dan weer doorklikken. Voor die mensen kan Vandaag een passende vorm zijn.

Een voorbeeld: Rick Perry trekt zich terug uit de race om het presidentschap. In het artikel schrijven we waar hij dat bekendmaakte, wat hij precies zei en wat het betekent voor de rest van de race. Dat hij tot nu toe teleurstellend presteerde en voor wie zijn beslissing gunstig kan uitpakken. En dat Romney nog steeds de favoriet is om het op te nemen tegen Obama.

Er zijn ook mensen die alleen wat nu nieuw is willen weten, zo snel mogelijk. Die mensen kunnen we met dit liveblog beter bedienen. ‘Rick Perry stapt uit de race’, melden we zodra hij het zelf uitspreekt. ‘Oké’, denkt de nieuwsjunkie, ‘dat is alles wat ik wilde weten. Gebeurt er verder nog wat?’ (En als het artikel tien minuten later geschreven is, verwijzen we daar uiteraard ook nog naar in het liveblog.)

Vooralsnog is het een experiment dat we vandaag tussen negen en vier uitvoeren. De uitdaging is om het leesbaar, helder en interessant te houden. We moeten niet alleen maar een saaie nieuwsfeed worden, maar een aantrekkelijk, menselijk liveblog dat de ruggengraat van onze site vormt.

Of dat ons vandaag ook lukt? En hoe het beter kan? We lezen het graag in de comments.

Deze presentatie gaven we onlangs om het plan aan de rest van de internetredactie voor te leggen.
Het liveblog Vandaag