Een hilarische blik op de fotojournalistiek

Hebbediekiek, nominatie voor de Zilveren Kiek 2011. Nederland, Assen, 11-12-'11; Internationale alpacashow in hippisch centrum Sunrise Stables in Assen. De alpaca is een lamasoort en familie van de kameelachtigen. Een fotograaf zet de alpaca's met hun baasje op de foto. Foto : Kees van de Veen

Deze foto is De Zilveren Kiek van 2011, gemaakt door Kees van de Veen op 11 december 2011 tijdens de Internationale alpacashow in hippisch centrum Sunrise Stables. Gisteravond is voor de eerste keer een winnaar van ‘Hebbediekiek’ bekendgemaakt, een prijs voor de beste foto van afgelopen jaar waarbij een persfotograaf minstens één collega aan het werk heeft gefotografeerd. Of zoals de persfotografen het zelf formuleren: „De winnaar is de foto met het meeste relativeringsvermogen.”

Het initiatief is van zes Haagse fotografen: Martijn Beekman (de Volkskrant), Roel Rozenburg (ANP), Phil Nijhuis (ANP), Serge Ligtenberg (De Telegraaf), Valerie Kuypers (ANP) en Bart Maat (Novum). Het begon met een grap, toen ze tijdens de kabinetsformatie in 2010 soms dagenlang met z’n allen voor een dichte deur stonden te wachten op het moment dat er nieuws naar buiten zou komen. Om de moed erin te houden gingen ze elkaar fotograferen.

„De eerste echte Kiek werd gemaakt gedurende een persmoment over de Miljoenennota vorig jaar, toen Roel Rozenburg een collega fotografeerde die in een plant hing om een beeld van Job Cohen te maken”, vertelt Volkskrant-fotograaf Martijn Beekman. „Toen ontstond het idee om er een multimediale productie van te maken, met website, Facebookpagina en een Twitteraccount. Sinds september 2011 is er de site www.hebbediekiek.nl, waar de ‘kiek van de maand’ te zien is en ook bijdrages van zogenaamde gastkiekers.”

De foto’s bieden een mooi inkijkje in de werkdag van persfotografen. Vaak gaan ze met een tiental collega’s tegelijk mee op werkbezoeken van politici en fotograferen hetzelfde, door persvoorlichters uitgedachte persmoment. Of ze staan op de Afsluitdijk om het nieuwe 130-kilometer verkeersbord te fotograferen. Het kan een eenzaam beroep zijn. Het is hard werken, vaak maar met één kans, in weer en wind, liggend op de grond, slepend met ladders. Een foto is gelukt als dat allemaal niet terug is te zien. Zo bieden de foto’s een hilarische blik op de fotojournalistiek.

Tegelijk met de prijsuitreiking is de bijbehorende expositie geopend in het Amsterdamse café de Engelbewaarder. Te zien is een selectie uit de ingezonden foto’s en de vijf genomineerde foto's van Arie Kievit, Elmer van der Marel, Paul Rapp, Goos van der Veen en winnaar Kees van de Veen.

Beeldredacteur nrc.next

    • Sterre Sprengers