Een bosje bloemen en een ijsje van de ontvoerders

De ontvoering van de moeder van een bekende crimineel verliep nogal amateuristisch. Eén verdachte pleegde zelfmoord, tegen de ander werd gisteren drie jaar geëist.

Merel Thie

Met een bosje bloemen en een feestelijk ingepakte doos belde een man op zaterdagavond 9 juli aan bij een woning in Amsterdam-Slotervaart. Toen de bijna zestigjarige bewoonster Alida de deur open deed, stapte hij direct naar binnen, gevolgd door een man die een pistool op haar richtte. Pas een etmaal later kon de vrouw – fysiek ongedeerd – worden bevrijd. Op een parkeerterrein in Reeuwijk werd een van haar ontvoerders in haar bijzijn aangehouden. Haar familie had toen al 170.00 euro losgeld betaald.

Gisteren stonden de vermeende ontvoerders en hun handlangers terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie waren zes van oorsprong Turkse en Marokkaanse mannen uit Gouda en Den Haag bij de ontvoering betrokken. Eén van hen, Mustafa H. pleegde zelfmoord op het moment dat de politie hem probeerde aan te houden. Het OM ziet hem en Karim M. (32) als de hoofddaders.

De ontvoerde vrouw was geen toevallig slachtoffer. Alida is de moeder van oud-Ajaxied en bekende Amsterdamse crimineel Mike O. Direct na haar ontvoering gingen er geruchten dat haar zoon geld verschuldigd zou zijn aan een groep Turken. Gisteren waren zij niet bij de zitting aanwezig. Een advocaat volgde die namens de familie.

Kort na de ontvoering vorig jaar klaagde de politie openlijk over criminelen die de hulp van de politie inroepen bij een ontvoering, maar niet meer meewerken aan het politieonderzoek zodra de ontvoerde bevrijd is. Alida heeft wel een gedetailleerde verklaring afgelegd over wat ze heeft meegemaakt. En haar zoon Mike identificeerde Mustafa H. op een foto – hij had hem jaren eerder in de gevangenis leren kennen. Maar Mike O. wilde dan weer niet vertellen hoe de familie zo snel over 170.000 euro kon beschikken en ook niet waarom de ontvoerders in eerste instantie het specifieke bedrag van 2.7 miljoen euro aan hem vroegen.

De overgebleven hoofdverdachte, Karim M., door Alida omschreven als „de dikke” probeerde gisteren het beeld neer te zetten van een man die per ongeluk in een hele slechte film was beland. Hij is een bakker die door een gokverslaving schulden had opgebouwd, waaronder vijfduizend euro bij Mustafa H., door Alida „de dunne” genoemd. Toen Mustafa hem vroeg mee te gaan naar Amsterdam om er „wat zaakjes” te regelen, had hij ingestemd. Maar die hele ontvoering had hij niet gewild, zei hij in de rechtszaal. Overigens bevestigde Alida in haar verklaring dat zij ‘de dikke’ kort na de inval in haar huis tegen ‘de dunne’ had horen zeggen dat hij „dit niet wilde”. Maar Karim richtte ook zijn pistool op haar en stuurde een sms aan haar zoon met de tekst: „Dat wordt een vinger.”

Tijdens de behandeling in de rechtszaal gisteren kwam de ontvoering tamelijk amateuristisch over. Zo bleek Alida niet alleen te zijn op de avond van haar ontvoering. Haar vriend en zijn zoon van 8 waren ook thuis. Omdat het kind overstuur raakte, haalde een van de ontvoerders een ijsje voor hem uit de vriezer. Later stonden ze toe dat het kind op bed werd gelegd. Hij viel er, ondanks alles, in slaap. „Hij slaapt hoor”, vertelde de dunne aan de vader.

Met meegebrachte tie-wraps werd de vriend van Alida daarna gekneveld. Zij werd naar Gouda gebracht, naar het huis van de ouders van Karim. Die waren op vakantie. De ontvoerders gokten erop dat de familie de politie niet in zou schakelen en begonnen onderhandelingen. Wat zij niet wisten is dat surveillerende agenten in Slotervaart toevallig hadden gezien dat Alida een auto in werd geduwd.

De onderhandelingen met de ontvoerders leidden er op zondagochtend toe dat Mustafa H. in Woerden 170.00 euro overhandigd kreeg. In plaats van Alida vrij te laten, ging hij er met het geld vandoor en liet Karim met haar in het huis in Gouda zitten.

Toen besloot Karim, volgens de officier van justitie, de zaak „geheel zelfstandig nog verder uit te melken”. Hij belde Mike O. met de mededeling dat „aan de verkeerde” was betaald. Toen Karim een tweede bedrag wilde ophalen in Reeuwijk, kon de politie hem aanhouden en de moeder bevrijden.

De twee andere mannen uit Gouda hebben hand- en spandiensten verricht voor Karim M., maar in hoeverre zij wisten wat er aan de hand was, werd gisteren niet helemaal duidelijk. De een was door M. op pad gestuurd om een broodje kaas te halen voor Alida en moest even naast haar zitten op de bank toen Karim even weg moest. Tegen hem eist de officier een werkstraf van 180 uur.

De ander, Soufian A. (26) had een simkaart afgegeven, een vluchtauto klaargezet en als chauffeur gefungeerd. A.: „Als een vriend je hulp vraagt, doe je dat.” Hij dacht dat Alida „een vriendin” van Karim was. Maar de officier van justitie is ervan overtuigd dat hij heel goed wist wat er speelde. Alleen al omdat Alida van Karim in het busje niet om zich heen mocht kijken. Het OM eist 12 maanden gevangenisstraf tegen A.

Het Openbaar Ministerie dacht in eerste instantie dat de twee Turkse mannen uit Den Haag de opdrachtgevers van de ontvoering waren, maar verdenkt ze nu van het witwassen van losgeld. In ieder geval ging Mustafa H. met het losgeld naar deze mannen toe, omdat hij één van hen geld verschuldigd zou zijn.

Karim M. laat gedurende de zitting laat zijn hoofd steeds verder hangen. Na het horen van de eis tegen hem: 36 maanden cel waarvan negen voorwaardelijk, vraagt hij om een paracetamol.

Uitspraak op 29 februari.

    • Merel Thie