Duits ongemak over Grieks nazi-verwijt

In Duitsland groeit het ongemak over de wijze waarop Griekse media en politici in de schuldencrisis hedendaagse Duitsers met het nazisme in verband brengen. Duitsland wordt gezien als de drijvende kracht achter de draconische bezuinigingen die de Grieken moeten doorvoeren. Nu de vraag aan de orde is of Griekenland het economisch redt, wordt de toon rauwer en de spot bijtender.

Duitse vlaggen worden in Athene verbrand, bondskanselier Angela Merkel krijgt in cartoons in Griekse kranten een Hitlersnor of een SS-uniform. En de president van Griekenland, Karolos Papoulias (82), gaat in harde termen het gevecht aan met de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

„Ik kan niet accepteren dat de heer Schäuble mijn land beledigt. Wie is hij helemaal dat hij Griekenland krenkt? Wie zijn de Nederlanders en de Finnen?”, zei Papoulias gisteravond op een diner met hoge militairen. Hij haalde Nederland en Finland erbij omdat deze landen in de schuldencrisis gezamenlijk met Duitsland optrekken.

Schäuble had in een interview gezegd dat de Griekse politiek zich onvoldoende committeert aan de bezuinigingen en de financiële redding van het land. „Ik ben er niet van overtuigd dat alle politici in Athene zich bewust zijn van hun verantwoording in deze moeilijke situatie.”

Papoulias reageerde geprikkeld. Hij verwees indirect naar de oorlogsjaren 1939-1945: „We zijn niet alleen trots op de verdediging van onze eigen vrijheid, maar ook op die van Europa.” Papoulias sloot zich op jonge leeftijd aan bij het Griekse Verzet. De Duitse reacties op de nazi-verwijzingen lopen uiteen van ‘Dit hebben we niet verdiend’ tot ‘Dat krijg je ervan als wij anderen onze wil opleggen’.