diversen

Voskuil

Ter gelegenheid van de postuum te verschijnen roman De buurman van J.J. Voskuil organiseren de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Uitgeverij Van Oorschot in samenwerking met De Rode Hoed een avond rond de schrijver Voskuil en zijn oeuvre. Onder leiding van Hanneke Groenteman zullen bewonderaars van Voskuil aan het woord komen. Zo houdt Arjan Peters een causerie over het werk van Voskuil, voert Krijn ter Braak een monoloog op uit het hoorspel Het bureau en spreekt Frits Abrahams als fan van het eerste uur. Daarnaast worden er fragmenten uit Bij nader inzien vertoond en uit het grote interview van Hanneke Groenteman met Han en Lousje Voskuil. Theo Nijland speelt muziek uit de serie Bij nader inzien.21 feb, 20 uur. De Rode Hoed, Amsterdam. www.slaa.nl

Tijgermug en ribkwal

De tijgermug, de late guldenroede, de halsbandparkiet: ze komen van oorsprong niet voor in Nederland, maar zijn door de mens ons land binnengebracht. Exotische planten en dieren reizen met de mens mee naar Nederland. Wat voor effecten heeft dat op de Nederlandse natuur?

In de tentoonstelling Nieuw in Nederland interviewt journaliste Harmke Pijpers vier wetenschappers over hun onderzoek naar exoten.

Vanaf 17 feb. Naturalis, Leiden. www.naturalis.nl

Pop Arts Festival

Het Pop Arts Festival presenteert het nieuwste op het gebied van poppen- en objecttheater uit binnen- en buitenland. In Theater Bellevue, de Krakeling en het Ostadetheater zijn meer dan 20 voorstellingen, showcases en workshops te zien. Een week lang spelen dansers, mimers, acteurs en beeldend kunstenaars de zalen plat met groteske poppen, bizarre animaties en indringende miniaturen.

19 t/m 26 feb, diverse locaties in Amsterdam. www.popartsfestival.nl

Maria Barnas

Zondagmiddag staat de dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas centraal in de poëzieserie in De Nieuwe Liefde. Barnas draagt zelf haar gedichten voor. Hoogleraar Maarten Doorman geeft inzicht in haar werk door middel van een minicollege over één gedicht. En schrijfster en redacteur van NRC Handelsblad Bianca Stigter zoomt in een gesproken column verder in op één woord.

Met muziek van singer-songwriter Signe Tollefsen. Presentatie: Petra Possel. 19 feb,15 uur. De Nieuwe Liefde, Amsterdam. www.denieuweliefde.com