De spekkoek gaarkijken

t Ik heb mijn keukenmarathon er weer op zitten voor de aankomende tijd. Al maanden ben ik gefascineerd door spekkoek en ik moest deze Indonesische laagjestaart absoluut een keer zelf maken. En dat heb ik geweten. De hele middag paradeerde ik met een ongeduldige blik in mijn ogen door de keuken, was niet te genieten en wilde halverwege mijn pollepel uit het raam gooien en opgeven.

Het maken van spekkoek is namelijk niet heel erg ingewikkeld, maar het kost wel flink wat tijd. Je bent zeker een paar uur bezig, waarvan je de helft van de tijd niets anders kan doen dan de taart gaarkijken. U begrijpt, een beetje geduld is dus essentieel tijdens het bakproces.

Tijdens de productie van spekkoek gaat de meeste tijd zitten in het langzaam afbakken van alle laagjes. Een normale taart gaat de oven in en blijft daar een tijdje staan. Spekkoek moet om de zoveel minuten uit de oven worden gehaald om een nieuw laagje aan te brengen. Een flink karwei, maar als hij dan eindelijk klaar is, dan is hij ook wel heel erg lekker.

Bekleed een niet al te grote springvorm met bakpapier en vet het papier in met olie. Splits de eieren, klop de dooiers en sla het eiwit stijf. Mix de boter met de rest van suiker en de vanillesuiker tot een glad mengsel. Voeg hier langzaam de eierdooiers aan toe en meng goed door elkaar. Klop er het eiwit doorheen en voeg daarna de bloem toe. Meng tot een dik beslag.

Deel het beslag in tweeën en doe de specerijen bij een van de delen. Nu heeft u een geel en een bruin beslag. Verwarm de oven op 180 graden en laat hier de lege met bakpapier bedekte springvorm een paar minuutjes in opwarmen.

Haal de vorm uit de oven en schep er een flinke eetlepel van het gele deeg in. Door de warmte van de vorm zal het beslag smelten. Smeer met de achterkant van de lepel het beslag nu gelijkmatig uit over de vorm. Zet dan de vorm terug in de oven en laat het eerste laagje gaar worden, dit duurt ongeveer vijf minuten. Haal daarna de vorm weer uit de oven en herhaal dit trucje met het bruine beslag. Wissel zo steeds van beslag tot alles op is.

De spekkoek is klaar wanneer het bovenste laagje gaar is. Laat vervolgens een uurtje afkoelen en verwijder de springvorm. Verpak de spekkoek met folie en bewaar in de koelkast. Hij is na het bakken nog zeker een week goed.

    • Stéphanie Versteeg