De planeet bedienen

Grootste oorzaak van de recessie: minder consumptie. Grootste daler binnen die consumptie: energie.

Raar eigenlijk. Van alle kanten krijgen we ingepeperd energiezuinig te zijn. Doen wij dat eens een keertje, hebben we meteen een recessie op ons geweten.

Nou ja, wij? Het lag vooral aan het weer, niet aan ons eigen gedrag. Het CBS gisteren: „De consumptie door huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Door het zachte weer verstookten huishoudens veel minder gas.”

Vergelijk dat eens met het CBS een jaar geleden: „Huishoudens hebben in december 1,0 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in december 2009. Deze groei valt vooral toe te schrijven aan een hoger gasverbruik. Door het extreem koude weer werd er circa 20 procent meer gas verstookt.”

Raar eigenlijk. Zouden we onze kwartalen anders afbakenen (en ze bijvoorbeeld synchroon laten lopen met de vier seizoenen) dan zaten we nu niet in een recessie, of minder diep. Net als wanneer we al dat mooie isolatiemateriaal uit onze huizen zouden slopen.

Behalve minder gas kochten we ook minder auto’s. Ja, en dus? Moet ik me nu snikkend op de grond werpen? Minder files, minder milieuvervuiling, minder blik langs de overvolle trottoirs van onze steden. Fantastisch nieuws toch, dat die Limburgse autofabriek dicht gaat? Carnaval!

Wat willen we? Je kunt niet zowel het smalle pad van duurzaam, verantwoord, groen en consuminderen bewandelen als tegelijkertijd knallende winsten maken en de consumptie aanjagen.

Met wie het wel goed blijkt te gaan: Heineken en Shell. Die haalden hogere winsten dan verwacht. Hoera jongens. Gefeliciteerd met al dat geld dat wij gedwongen waren aan die krankzinnig dure benzine uit te geven. Koop er wat moois van. Met speciale dank aan de bloedbaden in het Midden-Oosten die de olieprijs opschroeven. Dat het daar nog maar lang onrustig moge blijven. Gefeliciteerd, met al die comazuipers en drinkebroeders wereldwijd die steeds vaker de weg weten te vinden naar ons trotse pauperbiertje als ze zich willen bezatten.

Serving the planet: dat doet een recessie uiteindelijk veel beter.

    • Christiaan Weijts