Video: de arrestatie van Vladimir Poetin, een verslag vanuit de rechtszaal

Terwijl het Kremlin alles uit de kast haalt om aan te tonen dat premier Poetin nog altijd de volle steun geniet van de Russische burger – volgende week wordt een groot pro-Poetindemonstratie georganiseerd in Moskou – neemt het protest tegen zijn regime met de dag toe. Vooral op internet.

In niet meer dan drie dagen is een 50 seconden durende video met Vladimir Poetin in de hoofdrol meer dan 3.000.000 keer bekeken. Terwijl het Kremlin alles uit de kast haalt om aan te tonen dat de premier nog altijd de volle steun geniet van de Russische burger neemt het protest tegen zijn regime met de dag toe.

In ‘De arrestatie van Vladimir Poetin: een verslag vanuit de rechtszaal’ wordt de premier veroordeeld voor corruptie en betrokkenheid bij een terreuraanslag. Een geboeide Poetin zit er in een glazen kooi in een rechtbank zijn vonnis af te wachten.

Het filmpje is knap gemonteerd en het lijkt net een echte nieuwsuitzending. Het aantal positieve reacties toont hoe zeer het ressentiment jegens Vladimir Poetin ook online leeft. De premier en internet is al langer een moeizaam huwelijk.

Het Kremlin krijgt maar geen greep op het net en voor kritische Russen is het een laatste toevluchtsoord. Volgende week wordt een grote pro-Poetindemonstratie georganiseerd in Moskou, maar toen hij zijn campagnewebsite opende, waarop burgers beleidsuggesties konden indienen, stond het binnen enkele uren vol met boodschappen als: Poetin, hoepel toch in godsnaam op.

    • Chris Hensen