Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Cohen: we gaan door onder mijn leiding - steun van hele fractie

PvdA-leider Job Cohen weet zich volgens eigen zeggen weer gesteund door zijn hele fractie. Foto NRC / Merlin Daleman

De hele PvdA-fractie steunt Job Cohen. Dat is volgens de leider van de partij een van de uitkomsten van de vergadering van de PvdA-fractie naar aanleiding van de commotie over een interview van Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman in Trouw vanochtend.

Cohen zei vanavond na afloop van een vergadering over de koers van de partij:

“Wij weten precies waarvoor wij hier zitten en dat is om de crisis in dit land aan te pakken. We zijn hier voor de mensen die het lastig hebben en we gaan ermee door onder mijn leiding.”

Voorafgaand aan de vergadering zei Cohen al dat er geen sprake is van een crisis binnen de PvdA.

‘Niet gestemd over positie Job Cohen’

In een interview in Trouw zei Cohen donderdag dat er grote overeenkomsten zijn tussen de PvdA en de SP. PvdA-Kamerlid Frans Timmermans uitte in een uitgelekte interne e-mail zijn zorgen over zijn partij, die wat Timmermans betreft geen ‘SP light’ moet worden.

Kamerlid Tjeerd van Dekken zei na afloop van de 2,5 uur durende vergadering dat de positie van Cohen niet in het geding is. Er is volgens hem ook niet gestemd over of Cohen wel of niet kan aanblijven.

Onze politiek redacteur Herman Staal kreeg van meerdere fractieleden te horen dat er vooral een goede, fundamentele discussie was gevoerd over de toekomst van de sociaal-democratie en de positie van de PvdA ten opzichte van andere partijen.

Frans Timmermans: verkeerde indruk gekregen uit het artikel in Trouw

Frans Timmermans zei tegen Staal dat hij uit het interview van Trouw de verkeerde indruk had gekregen dat Cohen en Spekman de koers van de partij zouden willen verleggen. Die indruk was bij hem ontstaan op basis van “één of twee zinnen en de kop boven het artikel.” Dat wilde hij graag uitgelegd hebben, en dat was volgens hem gelukt tijdens het fractieberaad.

Fractielid Van Dekken noemde de uitgelekt e-mail van Timmermans tegen redacteur Staal “een emotioneel betoog van een bevlogen sociaal-democraat.” Daarop was volgens hem niets aan te merken. “Er kan en mag worden gediscussieerd binnen onze partij.”

De vergadering van de partij was al gepland, maar stond door alle ontstane commotie in het teken van de koers van de partij.