Cohen en Spekman: partijkarakter dat Kok liet varen moet terug

De PvdA wil Nederland ‘linksom uit de crisis halen’. Dat zeggen partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman vanochtend in een gezamenlijk interview in Trouw. De sociaal-democratische veren die ten tijde van het partijleiderschap van Wim Kok zijn afgeschud, zijn weer nodig, vinden ze.

Nederland, Den Bosch, 21-01-12 PvdA partij congres in de Brabanthallen. Job Cohen. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Den Bosch, 21-01-12 PvdA partij congres in de Brabanthallen. Job Cohen. © Foto Merlin Daleman Cohen lijkt in het interview een brug te willen slaan naar de SP door te stellen dat de verschillen tussen beide partijen vooral op Europees niveau liggen, en niet landelijk. Foto NRC / Merlin Daleman

De PvdA wil Nederland ‘linksom uit de crisis halen’. Dat zeggen partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman vanochtend in een gezamenlijk interview in Trouw. De sociaal-democratische veren die ten tijde van het partijleiderschap van Wim Kok zijn afgeschud, zijn weer nodig, vinden ze.

De twee zien grote overeenkomsten tussen de PvdA en de SP, dat de laatste tijd volgens peilingen tot de grootste partij van het land is uitgegroeid.

“Alles overziende staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan. Maar er zijn verschillen. Europa is echt een groot verschil.” - Job Cohen.

‘Neoliberale crisis beteugelen door ander economisch model’

Een keuze tussen de sociaalliberale kant van GroenLinks en D66 en de SP wil de partij niet maken. Cohen: “Ik wil een brede partij links van het midden.” De crisis van nu is volgens Cohen en Spekman een crisis van het neoliberalisme. Ze willen dat beteugelen door over te stappen op een ander economisch model, waarin de lange termijn en werknemers centraal staan in plaats van snelle winst van aandeelhouders.

Ook willen ze mensen weer greep geven op publieke organisaties als scholen, woningbouwcorporaties en zorginstellingen. De besturen staan nu veel te ver weg van de mensen die daar gebruik van maken. In de zorg wil de partij afstand nemen van het idee van de marktwerking.