CDA en GL willen recht op keuze voor thuiswerken en flexuren

‘s Avonds nog even de laptop erbij pakken en verder werken zodat je ‘s middags de kids van school kunt halen. Het is de hoogste tijd dat het – vermeende -taboe op zelf kiezen voor thuiswerken of flexibele werktijden verdwijnt. Dat zeggen CDA en GroenLinks in een initiatiefwet.

‘s Avonds nog even de laptop erbij pakken en verder werken zodat je ‘s middags de kids van school kunt halen. Het is de hoogste tijd dat het - vermeende - taboe op zelf kiezen voor thuiswerken of flexibele werktijden verdwijnt. Dat zeggen CDA en GroenLinks in een initiatiefwet.

Het is de eerste wet ooit die deze partijen samen voorstellen. Ze hopen dat werknemers per 2013 het recht krijgen om zelf te kiezen voor thuiswerken of flexibele werktijden, meldt GroenLinks na berichtgeving in de Volkskrant.

“Het taboe dat je niet ‘s avonds na het eten je laptop nog even zou kunnen uitklappen moet eraf. Zodat je dat ook om kwart over drie de kinderen van school kunt halen.” GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent en mede-initiatiefnemer Eddy van Hijum (CDA).

En uiteindelijk moet het dan de vergrijzing tegengaan

Het initiatief moet ten goede komen aan de arbeidsproductiviteit, gezondheid, het milieu, en aan filebestrijding. Daarmee moet het bijdragen aan het tegengaan van de gevolgen van de vergrijzing. Er zou brede Kamersteun zijn voor de initiatiefwet van onder meer PvdA, SP, D66 en ChristenUnie.

Naast het thuiswerken, moet er ook meer ruimte komen voor flexibele invulling van werktijden. Werknemers zouden makkelijker een kortere of langere werkweek aan moeten kunnen vragen. Dat geldt dan wel alleen voor beroepen waarbij dat mogelijk is.

Volgens CDA en GroenLinks moeten 4,9 miljoen werknemers een beroep op de nieuwe wet kunnen doen. Dat is driekwart van alle werknemers. Sectoren als het onderwijs, de zorg en detailhandel zijn niet geschikt voor thuiswerken.

    • Jules Seegers