Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Cameron: geen afsplitsing betekent meer macht voor Schotland

De Schotse premier Salmond en de Britse premier Cameron voerden vandaag gesprekken over de mogelijke afsplitsing van Schotland van Groot-Brittannië. Foto AFP / David Cheskin

De Britse premier David Cameron deed vandaag tijdens een bezoek aan de Schotse premier Alex Salmond de ‘hartstochtelijke oproep’ aan Schotland om zich niet af te splitsen. In ruil daarvoor zou Schotland meer macht krijgen.

De Schotse regering heeft al de controle over een deel van de overheidsuitgaven, maar die zouden volgens Cameron worden uitgebreid met verdere macht als de Schotten bij Groot-Brittannië zouden blijven, meldt persbureau Reuters. Salmond, leider van de Scottish National Party (SNP) die een meerderheid heeft in het parlement en daarmee de regering vormt, is pro-onafhankelijkheid.

Volgens Cameron regeren de twee landen samen beter en zou Schotland een onzekere economische toekomst tegemoet gaan als het zich afsplitst:

“De unie maakt Schotland sterker, veiliger, rijker en eerlijker. Schotland zou natuurlijk het bestuur in eigen hand kunnen nemen, en dat kan Groot-Brittannië ook, maar samen doen we het zoveel beter.”

Cameron maakte niet duidelijk om wat voor soort macht het dan zou gaan.

Schotland maakte eind januari bekend dat het eind 2014 een referendum gaat houden over de mogelijke afsplitsing van Groot-Brittannië. Mocht een meerderheid van de Schotten ‘ja’ zeggen tegen onafhankelijkheid, zal Schotland zich in mei 2016 afscheiden van het Verenigd Koninkrijk en komt er een einde aan de ruim 300-jaar oude unie met Groot-Brittannië.

Botsing tussen Schotland en Engeland zat eraan te komen

Onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar, schreef in januari toen de datum van het referendum bekend werd dat de toch al liefdeloze relatie van Engeland en Schotland weer op scherp stond. Ook hing de botsing al langer in de lucht:

“De clash tussen Schotland en de rest van de Unie zat er al langer aan te komen. In mei 2011 werd de SNP bij de regionale verkiezingen de grootste partij. Dat had vooral te maken met een afrekening met Labour, dat te Engels zou zijn geworden. De nationalisten richtten zich op lokale kwesties en hadden laten zien dat ze regeringswaardig waren. Onafhankelijkheid speelde toen slechts een bijrol. Maar het proces op weg daar naartoe is gaande sinds de devolutie in 1999, toen Schotland een eigen parlement. Dat beslist over het onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en landbouw. Monetaire zaken, buitenlandse zaken en defensie regelt Westminster. Het idee was dat devolutie het Verenigd Koninkrijk zou versterken. Het tegendeel is waar: het heeft de Schotten het zelfvertrouwen gegeven dat ze het verstandshuwelijk met de Engelsen (en Welsh en Noord-Ieren) helemaal niet nodig hebben. Buiten het zicht van Londen leidde Salmond bijvoorbeeld Schotse handelsmissies naar India, China en Scandinavië. En tot ongenoegen van Londen pleit hij voor sterkere banden met de Europese Unie.”

Toch voelt een meerderheid van de Schotten nog niets voor onafhankelijkheid

Volgens Ketelaar bleek uit peilingen eind januari dat 61 procent tegen onafhankelijkheid is en 39 procent voor. Ze zouden nog niet inzien waarom er iets gerepareerd moet worden dat niet kapot is. Ook zou Salmonds voorstel voor onafhankelijkheid voor veel verdeeldheid in het land zorgen.