Bommelder Schiphol blijft voorlopig vast

De verdachte wordt weggevoerd door een arrestatieteam van de marechaussee. Foto: still uit AT5-video

De 40-jarige Rus die maandag op Schiphol na een bommelding werd aangehouden, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengd, zo meldt het Openbaar Ministerie vanmiddag.

De man, die volgens justitie ‘verward’ is, dreigde een deel van de luchthaven op te blazen toen hij riep dat hij een bom bij zich had. Dit bleek uiteindelijk loos alarm, maar de luchthaven was door de melding wel compleet ontregeld. Vertrekhal 1 en 2 werden ontruimd en tientallen vluchten liepen vertraging op.

De Rus wordt vooralsnog alleen verdacht van het dreigen met een bom, het doen van een valse bommelding en het in gevaar brengen van de veiligheid op Schiphol zo meldt persbureau Novum vanmiddag. Omdat hij een verwarrende indruk maakt, wil het OM dat een psychiater hem onderzoekt.

Waarom de man deed alsof hij een bom bij zich had, is nog onduidelijk. Getuigen zeiden maandag dat hij weigerde te betalen bij een restaurant vlak bij het Panoramaterras en daarna een toilet invluchtte. De marechaussee was eerder niet beschikbaar voor commentaar.

    • Annemarie Coevert