Bemiddelaar bij huwelijkse zorgen

Wie is Haitham al-Haddad? Hij vindt Nederlanders vriendelijke mensen, en halal make-up een „gimmick”. Hij ontkent dat Joden „het leger van de duivel” zijn.

Sjeik Haitham al-Haddad staat in het Verenigd Koninkrijk bekend als een conservatief islamitische rechtsgeleerde. Hij is van Pakistaanse afkomst, in Saoedi-Arabië geboren en getogen, en woont en predikt sinds enkele jaren in Londen.

Hij is onder meer bestuurslid van de Britse Islamic Shari’a Council. Dat is een arbitrageraad die onder meer bemiddelt bij huwelijksproblemen en erfrechtzaken. De Council bestaat al sinds 1982.

Al-Haddad geeft verder commentaar op actuele kwesties, bijvoorbeeld over het boerkaverbod in Frankrijk, en over een halal make-uplijn die op de Britse markt kwam. Hij vindt dat vrouwen zich moeten bedekken, en noemde de make-up „een gimmick”. Maar hij keerde zich tegen moslims die weigerden te stemmen omdat dit in strijd met de islamitische leer zou zijn.

De tabloid Daily Mail tekende in 2009 uit zijn mond op: „Er is een conflict tussen twee waarden. Moslims geloven dat onze waarden het beste zijn. De niet-islamitische Britten geloven dat die van hen het beste zijn. Maar begrijp dit: moslims zullen bepaalde principes nooit opgeven, zelfs niet als ze tegenstrijdig zijn. Dat is een feit.”

Al-Haddad sprak al vaker in Nederland. Zo was hij in 2009 een van de sprekers op het National Islamcongres, waar hij islam „de totale onderwerping aan God” noemde. Vorig jaar, toen hij ook in Amsterdam was, vertelde hij het Informatie Centrum Islamitische Unie over de vriendelijkheid van de Nederlanders. In een filmpje op YouTube zegt hij hoe hij een oudere vrouw in de trein hem vertelt wanneer die bij Eindhoven aankomt. En hij vertelt hoe hij de eerste keer, in 1994 toen hij nog in Saoedi-Arabië woonde, onder de indruk was: „Toen het vliegtuig bijna geland was, zag ik de bloemen. Geel, blauw. Ik dacht: wauw.”

Dat hij dit weekeinde niet mag spreken tijdens het studentensymposium in Amsterdam noemt hij in een interview met de NOS „teleurstellend”. Hij had graag zelf willen reageren: „Je moet altijd naar de bron gaan, niet informatie uit de tweede hand gebruiken.” Al-Haddad ontkent dat hij joden „de vijanden van God, en de afstammelingen van apen of varkens” heeft genoemd, of hen heeft beschreven als „het leger van de duivel”.

Zijn vermeende antisemitische uitspraken waren eerder deze maand ook de reden dat zijn optreden tijdens de Discover Islam Week werd afgelast. Die week werd georganiseerd door de Islamic Society van de Student Union, een studentenvereniging van de London School of Economics. „Er kwamen klachten van joodse studenten over vermeende uitspraken van Al-Haddad. Die wilde de Student Union eerst onderzoeken”, zegt een woordvoerder van de universiteit. De avond is doorgegaan, maar met een andere spreker.