'Behoud kwaliteit krant is onzeker'

De Gelderlander is een van de zeven regionale kranten van Wegener waar moet worden bezuinigd. Hoofdredacteur Kees Pijnappels is somber: „Je kunt geen twee ruggen snijden uit één varken.”

Op het hoofdkantoor van De Gelderlander in Nijmegen lichtte hoofdredacteur Kees Pijnappels vanochtend het personeel in.

Hoe was de stemming op de redactie gister na het horen van de plannen?

„Tamelijk realistisch. Men is blij dat er nu een duidelijke koers wordt gevaren en dat daar open over wordt gecommuniceerd. Tegelijk zijn er veel vragen hoe we het moeten bolwerken als er wordt bezuinigd op personeel.”

Er wordt bezuinigd terwijl moederbedrijf Mecom nog winst maakt.

„Het concern is gezond. Maar zoals wij maandelijks ons salaris willen ontvangen, zo willen aandeelhouders hun dividend. We moeten een balans vinden tussen alle belanghebbenden. Dat zijn niet alleen de aandeelhouders en de werknemers, maar ook de lezers.”

Gaan die lezers iets merken van de arbeidsplaatsen die moeten verdwijnen?

„Ik zet er grote vraagtekens bij of je de kwaliteit van de krant overeind kunt houden als je tegelijkertijd honderd arbeidsplaatsen bij de redacties wil schrappen. Ik vind het goed dat er versneld wordt ingezet op de digitale koers. Maar daar zijn wel mensen en middelen voor nodig. Dat is lastig te combineren met het bezuinigen van 50 miljoen euro in drie jaar. Je kunt geen twee ruggen snijden uit één varken.”

Is het schrappen van arbeidsplaatsen op de redactie voor u uit den boze?

„We kunnen onze ogen niet sluiten voor de economische recessie en het teruglopen van de advertentie-inkomsten. We kunnen ons werkproces aanpassen om te winnen in efficiëntie. Het is de vraag of je daarmee de voorgestelde 10 procent bezuiniging haalt. We hebben heel veel verslaggevers in de regio. Misschien wel meer dan 25 jaar geleden. Die bestrijken een groter gebied, werken ook voor de online krant en zitten al aan hun maximale werklast. Ons nieuws wordt daar gemaakt. Haal je die mensen weg dan is er ook minder regionale kopij en dan red je het ook niet met de digitale media, daar is iedereen het over eens. Als je het de redacties vraagt dan zijn ze niet bereid om mee te werken aan inkrimping. Ik heb begrip voor de bezuinigingen, maar niemand is tot het onmogelijke gehouden.”

Hebben de hoofdredacteuren nog iets kunnen doen aan de plannen?

„Aanvankelijk was er sprake van een plan om een aantal drukkerijen te sluiten en de sluittijd van de kranten te vervroegen. Dat plan is voorlopig van de baan.”

Wegener gaat ook een eigen persdienst beginnen en neemt afscheid van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD).

„Verdrietig voor de GPD, maar ik ben blij met een algemene persdienst voor dit concern. Zo kunnen we ons beter profileren, we kunnen het nieuws toesnijden op onze eigen productie en we behouden het copyright. ”

Wegener zet in op digitaal nieuws. Gaat dat voldoende opleveren?

„Dat moet zich nog bewijzen. Met De Gelderlander halen we nu al 100.000 unieke bezoekers per dag. Daar verdienen we niet voldoende op. Het schijnt dat mensen wel voor nieuws op een tablet willen betalen. Per 1 april moet er een betaalde applicatie zijn voor de Wegener-titels.”

Is er verschil tussen de vorige bestuursvoorzitter Joop Munsterman en de huidige voorzitter Truls Velgaard?

„Zeker. Munsterman zette volledig in op papier. Met enige tegenzin was hij bereid om te kijken naar digitale plannen. Na zijn vertrek hebben we even in een vacuüm gezeten en feitelijk een jaar stilgestaan. Onder de nieuwe top is er weer duidelijk sprake van een nieuwe koers.”

    • Alex van der Hulst