beeldende kunst

Shilpa Gupta

In haar sculpturen, foto’s, digitale projecten en interventies in de openbare ruimte daagt de Indiase kunstenares Shilpa Gupta de toeschouwer telkens uit te reageren, in de hoop zijn/haar perceptie van de werkelijkheid te kunnen kantelen. Vanaf 18 februari toont het Museum voor Moderne Kunst Arnhem de eerste solotentoonstelling van Gupta in Nederland. Er zijn acht installaties te zien, waaronder haar meest recente There is No Explosive in This waarin Gupta gebruiksvoorwerpen verwerkte die reizigers moesten afstaan bij de douane op de luchthaven: waterflesjes, kurkentrekkers en nagelschaartjes.

18 feb t/m 20 mei, Museum voor Moderne Kunst Arnhem. www.mmkarnhem.nl

Nicoline van Harskamp

Any other Business van beeldend kunstenaar Nicoline van Harskamp begon als een conferentie, die van tevoren nauwkeurig was vastgelegd in een script. Het publiek had daarin een ambigue rol. Nam het wel of niet deel aan deze performance? Het resultaat, een video-installatie, is te zien in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. De titel Any other Business verwijst naar een detail van veel conferenties en vergaderingen: zaken die aan het eind nog snel wat aandacht nodig hebben en in het Nederlands bekend staan als ‘wat verder nog ter tafel komt’. Een marginaal onderdeel dat pas opdoemt als iedereen zijn concentratie heeft verloren. Van Harskamp concentreerde zich juist wel op de ogenschijnlijke onbeduidendheden van die momenten.

t/m 25 maart in Stedelijk Musem bureau Amsterdam. www.smba.nl

Maarten van Heemskerck

In Museum Boijmans Van Beuningen zijn prenten, schilderijen en tekeningen te zien van de 16de-eeuwse kunstenaar Maarten van Heemskerck. De aanleiding van de tentoonstelling is het schilderij Zelfportret met Colosseum dat vanuit het Fitzwilliam Museum in Cambridge naar Rotterdam komt. In twee zalen toont het museum werk van deze kunstenaar uit Haarlem, die zich liet inspireren door de Klassieke Oudheid. t/m 3 juni in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. www.boijmans.nl

Cruel and Unusual

De titel van de tentoonstelling Cruel and Unusual in de Groningse Noorderlicht Fotogalerie verwijst naar de Engelse Bill of Rights uit 1689 en het achtste amendement van de Amerikaanse grondwet. Daarin staat dat onderdanen gevrijwaard moeten zijn van ‘cruel and unusual punishment’. Maar wanneer is hier sprake van? Om de publieke discussie daarover te kunnen voeren hebben gastcuratoren Hester Keijser en Pete Brook foto's bijeengebracht over het leven in de gevangenis. Met onder andere werk van Alyse Emdur, Amy Elkins en Araminta de Clermont

18 feb t/m 1 apr, Noorderlicht Fotogalerie Groningen.www.noorderlicht.com

Afrikaanse stof van Vlisco

De tentoonstelling Six Yards Guaranteed Dutch Design is een hommage aan stoffenbedrijf Vlisco in Helmond. Al meer dan honderd jaar levert het bedrijf Dutch Wax stoffen aan de West- en Centraal-Afrikaanse markt die uiteindelijk regelmatig hun weg vinden naar de internationale mode, beeldende kunst en fotografie.

De tentoonstelling slingert associatief langs foto’s van het openbare leven, waar in Afrika kleur en lifestyle op straat liggen en weer terugkeren in kunst. Met Vlisco als kapstok weten de samenstellers, het kunstcollectief Suze May Sho, Nederlandse en Afrikaanse kunst te mengen met politiek en geschiedenis. En dat alles zonder gedoe over etniciteit. Met als onderliggende boodschap: kijk eens voorbij de Europese grenzen.

t/m 6 mei. Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. www.mmkarnhem.nl