Apple wil lek in adresboek iPhone dichten

Apple belooft het besturingssysteem iOS van de iPhone aan te passen zodat applicaties niet meer zonder toestemming toegang hebben tot het adresboek van de gebruiker. Dit heeft het technologiebedrijf aangekondigd na een reeks klachten over apps die het adresboek kopiëren, zonder dat de iPhone-gebruiker daar vanaf weet. Het lek kwam naar buiten toen vorige week bleek

Twitter gebruikt standaard het adresboek van je iPhoneTwitter gebruikt standaard het adresboek van je iPhone

Apple belooft het besturingssysteem iOS van de iPhone aan te passen zodat applicaties niet meer zonder toestemming toegang hebben tot het adresboek van de gebruiker. Dit heeft het technologiebedrijf aangekondigd na een reeks klachten over apps die het adresboek kopiëren, zonder dat de iPhone-gebruiker daar vanaf weet.

Het lek kwam naar buiten toen vorige week bleek dat de foto-applicatie ‘Path’ het volledige adresboek op hun servers vastlegde. Hetzelfde was het geval bij Foursquare (locatie-app), berichtendienst Twitter en veel andere applicaties. Twitter heeft beloofd de privacy-voorwaarden aan te passen zodat gebruikers op de hoogte zijn dat hun adresgegevens op de Twitter-servers worden opgeslagen. De nieuwste versie van iOS, heeft standaard een Twitter-account om snel nieuws en foto’s te delen met de buitenwereld. Je vindt bij Instellingen/Twitter een optie om je contacten te “updaten”.

Bij Apple staat in de gebruiksvoorwaarden dat programma’s in de App Store geen gebruik mogen maken van zulke persoonlijke gegevens, maar het wordt blijkbaar niet goed gecontroleerd. Voor de volgende update - wanneer, dat is nog niet bekend  maar iOS 5.1 is onderweg - moet elke app expliciet de toestemming van de gebruiker hebben om toegang te krijgen tot het adresboek. Inmiddels is een aantal apps zelf al nieuwe versies aan het rondsturen, om verontwaardigde reacties van gebruikers te voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat de iPhone persoonlijke gegevens doorgeeft zonder dat de gebruiker daarom gevraagd heeft. Vorig jaar raakte Apple in opspraak omdat het ongevraagd een kopie maakte van de locaties waar de smartphone was geweest.

    • Marc Hijink