Apple dicht 'lekkend' adresboek in iPhone

Apple belooft het besturingssysteem van de iPhone (iOS) aan te passen zodat applicaties niet meer zonder toestemming toegang hebben tot het adresboek van de gebruiker. Dit heeft het technologiebedrijf aangekondigd na een reeks klachten over apps die het adresboek kopiëren, zonder dat de iPhone-gebruiker daar vanaf weet.

Het lek kwam naar buiten toen vorige week bleek dat de foto-applicatie ‘Path’ het volledige adresboek op zijn servers vastlegde. Hetzelfde was het geval bij locatie-app Foursquare, berichtendienst Twitter en veel andere applicaties. Twitter, standaard op elke nieuwe iPhone, heeft beloofd de privacy-voorwaarden aan te passen.

Bij Apple staat in de gebruiksvoorwaarden dat programma’s in de App Store geen gebruik mogen maken van zulke persoonlijke gegevens, maar het wordt blijkbaar niet goed gecontroleerd. Voor de volgende update moet elke app expliciet de toestemming van de gebruiker hebben om toegang te krijgen tot het adresboek. Een aantal apps stuurt zelf al nieuwe versies rond, om verontwaardigde reacties van gebruikers te voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat de iPhone persoonlijke gegevens doorgeeft zonder dat de eigenaar daarom gevraagd heeft. Vorig jaar raakte Apple in opspraak omdat het ongevraagd een kopie maakte van alle locaties waar de smartphone – en dus de gebruiker – was geweest.