Algemene Vergadering VN neemt niet-bindende resolutie Syrië aan

De Algemene Vergadering nam vandaag een resolutie over Syrië met 137 stemmen voor aan. Foto Reuters / Andrew Kelly

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen die de Syrische president Bashar al-Assad oproept de macht in zijn land af te staan. Het betreft een niet-bindende resolutie waarbij geen veto mogelijk was.

De resolutie in de Algemene Vergadering vandaag leek sterk op de resolutie in de VN-Veiligheidsraad, die daar twee weken terug werd geblokkeerd met een veto van China en Rusland.

Resolutie is vooral een diplomatiek gebaar

NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel relativeert het belang van de vandaag aangenomen resolutie:

“Het is vooral een diplomatiek gebaar. Assad zal hierdoor niet opeens besluiten op te stappen. Het is ook van minder groot belang dan een resolutie die wordt aangenomen in de VN-veiligheidsraad. Het is een signaal van de Arabische Liga dat ze nog altijd iets proberen te doen om de situatie te veranderen.”

Voor de resolutie stemden vandaag 137 landen. Twaalf landen stemden tegen. En zeventien landen onthielden zich van stemming. Al zeiden drie van die landen dat dit aan problemen met hun elektrische stemapparaatje lag. En waarschijnlijk waren dit er meer, want opgeteld moet het aantal stemmen op 193 uitkomen. Zoveel landen zijn namelijk aangesloten bij de VN.

Rusland en China staan niet helemaal alleen

Mochten er echt slechts 137 landen hebben voorgestemd, dan zou dat volgens Eijsvoogel een teleurstelling beteken:

“137 is namelijk niet heel veel meer dan de 133 stemmen voor bij de vorige resolutie in de Algemene Vergadering over Syrië. Er was vooraf op meer stemmen voor de resolutie gehoopt. Toch maakt het wel duidelijk dat een erg groot deel van de internationale gemeenschap ongelukkig is met de huidige situatie in Syrië. Maar aan de andere kant laten de twaalf tegenstemmen ook zien dat Rusland en China niet helemaal alleen staan.”

China en Rusland waren twee van de landen die vandaag tegen de resolutie stemden. De resolutie volgt de oproep van de Arabische Liga aan president Assad om op te stappen.

    • Niels Posthumus