Ajax verliest met 2-0 van Manchester United - AZ wint

of Ajax and of Manchester United vie for the ball during the round of 32 Europa League soccer match at ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Thursday, Feb. 16, 2012. (AP Photo/Peter Dejong) Alderweireld probeert Fabio af te stoppen. Ajax verloor vanavond in eigen huis met 2-0 van Manchester United. Foto AP / Peter Dejong

Ajax heeft thuis in de Amsterdam Arena met 0-2 verloren van Manchester United. De club uit Amsterdam lijkt daarmee nog maar weinig kans te hebben een ronde verder te komen in de Europa League. AZ deed het in eigen huis tegen het Belgische Anderlecht beter. De Alkmaarders wonnen met 1-0.

Ajax speelde in een uitverkochte Amsterdam Arena niet onaardig, maar ging toch onderuit. Ashley Young en Javier Hernandez maakten de doelpunten, in een wedstrijd die vooraf werd gegaan door veel arrestaties. Zowel gisteren als vandaag dreigden er rellen tussen Engelse en Amsterdamse supporters.

Ajax gaf de supporters in de Arena voor de rust reële hoop op een positief resultaat. De thuisploeg speelde goed en mede door de lakse houding van Manchester United wist het af en toe zelfs werkelijk gevaarlijk te worden. Maar een schot van Dico Koppers miste kracht en een poging van Aras Özbiliz werd gekraakt. Siem de Jong was een kwartier voor rust ook dichtbij met een mooi schot, maar doelman David de Gea haalde dat uit de kruising.

In de tweede helft kwam Manchester scherper voor de dag. Ajax moest achteruit en kreeg in de 59e minuut het deksel op de neus. Young schoot een voorzet van Nani binnen: 0-1.

Daarna geloofden de bezoekers het wel weer, waardoor Ajax het initiatief overnam. Grote kansen bleven echter uit. De Amsterdammers moesten het vooral hebben van pogingen uit de tweede lijn. In een van de spaarzame tegenaanvallen leek Hernandez de return van volgende week met het tweede Engelse doelpunt tot een formaliteit te maken.

AZ verzuimt meer afstand te nemen van Anderlecht

AZ won in de tweede ronde van de Europa League wel. Adam Maher maakte tien minuten voor rust op aangeven van Simon Poulsen het enige doelpunt van de wedstrijd.
AZ verzuimde vervolgens de voorsprong verder uit bouwen, waardoor de return volgende week in Brussel toch nog spannend kan worden.

AZ toonde weinig ontzag voor Anderlecht, dat alle zes de groepsduels in de eerste ronde van de Europa League had gewonnen. De Alkmaarders zochten via Poulsen en Roy Beerens vanaf de flanken constant de aanval. Grote kansen leverde dat lange tijd niet op, maar na 35 minuten stond Maher bij een prima voorzet van Poulsen dan toch op de goede plaats en scoorde.

Ook na de openingstreffer kreeg Anderlecht geen grip op het prima combinatiespel van AZ. Maar Maher wist een fraaie aanval niet te bekronen met een doelpunt. Invaller Jozy Altidore schoot van flinke afstand rakelings naast.

AZ-doelman Esteban werd alleen in de slotfase op de proef gesteld bij een gevaarlijke kopbal van Guillaume Gillet.

Ook de return van deze wedstrijd wordt volgende week donderdag gespeeld. De winnaar van de dubbele confrontatie voegt zich bij de laatste zestien in de Europa League.

    • Niels Posthumus