Ahoy pas echt stil als Federer serveert

Roger Federer brengt veel teweeg in Rotterdam. Hij is nog steeds de grootste vis die een toernooidirecteur kan vangen. Gisteren kwam hij voor het eerst in actie in Ahoy.

De teleurstelling was groot toen toernooidirecteur Richard Krajicek gistermiddag de afmelding van Mikhail Youzhny kreeg te verwerken. Niet zozeer om de afzegging van de voormalige winnaar van het Rotterdamse tennistoernooi. „Ja, ook wel natuurlijk”, zei Krajicek. Maar toch vooral omdat de Rus in de tweede ronde de tegenstander van Roger Federer zou zijn. Gevolg: een wedstrijd minder voor de Zwitserse ster, die voor een half miljoen euro startgeld in Rotterdam op de baan komt. „Dus dat is nu hoe ik me voel”, zei Krajicek met een uitgestreken gezicht, twee uur voordat Federer zijn opwachting maakte in Ahoy.

Wat diens aanwezigheid teweegbrengt, werd in die eerste ronde partij goed zichtbaar. Met bijna 10.000 toeschouwers kon Krajicek bij de eerste partij van Federer in zeven jaar in Rotterdam meteen een record noteren. Er was gisteravond meer publiek dan bij de finale vorig jaar tussen Robin Söderling en Jo-Wilfried Tsonga. Onder de aanwezigen ‘notabelen’ als Feyenoord-trainer Ronald Koeman en toekomstig Heerenveen-coach Marco van Basten.

Federer verscheen onder een ovationeel applaus op het centercourt – en hij verliet de baan ruim een uur later onder opnieuw een ovationeel applaus. Tussendoor won hij zonder grote inspanning in twee sets van de Fransman Nicolas Mahut (6-4 en 6-4). Tijdens de wedstrijd was het net even iets stiller in Ahoy dan bij andere partijen. Uit ontzag voor de grootheid van de nummer drie van de wereld die nog steeds de status heeft van de nummer één. Federer won het recordaantal van zestien grandslamtoernooien. Hij is de enige topspeler met een enkelhandige backhand. Hij is de meest technische speler in het profcircuit dat voornamelijk uit krachttennissers bestaat.

Krajicek denkt dat het volgend jaar misschien anders is, met de onstuitbare opmars van de huidige nummer één Novak Djokovic. Maar nu is Federer nog steeds de grootste vis die een toernooidirecteur kan vangen. „Mensen zijn hier in Rotterdam ook hongeriger, omdat hij de afgelopen edities steeds niet kwam. Dus dat ik het zes jaar niet voor elkaar heb gekregen, heeft zijn voordelen”, lachte Krajicek.

De toernooidirecteur trof het met de nieuwe seizoensopbouw van Federer. Het toernooi in Ahoy past daar naadloos in. Voorheen speelde hij in Dubai in februari, dit jaar verkiest hij het Europese indoorseizoen. Federer wil zijn seizoen dit seizoen anders opbouwen. Vorig jaar wist hij voor het eerst sinds 2003 geen grandslamtoernooi te winnen. Hij heeft de ambitie nog een keer de nummer één van de wereld te zijn. Dan kan de nu dertigjarige Federer zich langzaam terugtrekken uit het profcircuit.

De Zwitser verloor zijn laatste twee gespeelde partijen, afgelopen weekend in de Davis-Cupwedstrijd tegen de Verenigde Staten. Met Stanislas Wawrinka ging hij onderuit in de dubbel tegen Mike Bryan en Mardy Fish. Zijn enkelpartij verloor hij van John Isner, die vooral bekend is als de winnaar van de langste partij in de tennisgeschiedenis. Maar tegen Mahut, de verliezer van die legendarisch lange tennispartij in de eerste ronde van Wimbledon in 2010, had Federer in Rotterdam geen enkele moeite.

De Zwitser brak de eerste en de laatste servicegame van de Fransman en had na 1 uur en zeven minuten de klus geklaard. Daarna gooide hij zijn bandana het publiek in, sloeg er drie ballen achteraan en zei vriendelijk tegen de spreekstalmeester dat hij blij is zijn Rotterdamse titel van 2005 te kunnen verdedigen. Federer hoeft weinig te zeggen om het publiek tot groot applaus te bewegen.

Door de opgave van Youzhny stoot Federer door naar de kwartfinale die vrijdag wordt gespeeld. Gisteravond maakte de organisatie bekend dat Federer vanavond een korte demonstratiepartij tegen de uitgeschakelde Nederlander Igor Sijsling speelt. Zo kunnen de ongetwijfeld teleurgestelde tennisfans vandaag toch vermaakt worden met een optreden van de publiekslieveling.

    • Bart Hinke