Aanvraag bij OCW voor 375 miljoen

Culturele instellingen hebben voor 375 miljoen euro subsidie aangevraagd bij het ministerie van OCW. Er is 309 miljoen beschikbaar. In totaal deden 119 instellingen een aanvraag voor de subsidieperiode 2013-2016, variërend van het Van Gogh Museum in Amsterdam (7,5 miljoen) tot Jeugdtheater Sonnevanck in Enschede (500.000 euro).

Bij de aanvragers voor rijkssubsidie zijn enkele verrassende nieuwkomers, zoals het Cobra Museum in Amstelveen, dat 750.000 euro aanvraagt, en de Kunsthal in Rotterdam, die als presentatie-instelling in aanmerking wil komen voor 350.000 euro. „De hoogste tijd dat we geld van het Rijk krijgen, want onze instelling is qua publiek en programmering meer dan Rotterdam”, vindt directeur Emily Ansenk.

De Raad voor Cultuur moet over de aanvragen oordelen vóór 1 juni. Het belangrijkste criterium daarbij is kwaliteit. Daarnaast wegen onder meer ondernemerschap, educatie, publieksbereik en regionale spreiding mee.

Het finale besluit neemt staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD). Hij legde vorig jaar een advies van de Raad voor Cultuur op belangrijke punten naast zich neer, waarop de toenmalige voorzitter van de raad opstapte. Maar gisteravond zei Zijlstra in het televisieprogramma Pauw & Witteman dat hij dat met dit advies niet zal doen, omdat het nu gaat om een inhoudelijke beoordeling. „Ik ga niet zeggen wat artistiek goed is.”