63 doden in Syrië - ‘bijna zeker misdaden tegen de menselijkheid’

Activist staat voor een gebombardeerde oliepijplijn bij Homs. Die stad lag voor de dertiende dag op rij onder vuur. Foto AFP / LCC Syria

Terwijl de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zich opmaakt voor de stemming over een nieuwe resolutie over Syrië, vielen er in dat land zelf vandaag opnieuw 63 doden bij gevechten.

Dat zegt de Syrische activistengroep Local Coordination Comittees. Het zwaarst getroffen zou de stad Idlib zijn met 38 doden. In de stad Hama zouden twaalf mensen zijn omgekomen.

De opstand in Syrië tegen dictator Bashar al-Assad is ondertussen zijn twaalfde maand ingegaan. Het overheidsleger nam de stad Homs voor de dertiende dag op rij zwaar onder vuur. Vooral de wijken Baba Amr, Inshaat en Khalidiya hadden het zwaar te voorduren, volgens de in Londen gevestigde Syrian Observatory for Human Rights.

Ban Ki-moon: bijna zeker misdaden tegen de menselijkheid in Syrië

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei vandaag in Wenen dat het Syrische regime “bijna zeker” misdaden tegen de menselijkheid pleegt.

Zijn uitspraken volgden op de arrestatie van tientallen dissidenten, onder wie een in de Verenigde Staten geboren blogger. Maar volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants moeten we niet al te veel waarde hechten aan de woorden van Ban Ki-moon:

“Dat zei Navi Pillay, de mensenrechtenspecialist bij de VN, onlangs ook al. Er wordt gemakkelijk met die term gegooid tegenwoordig. Bovendien zegt Ban Ki-Moon ‘waarschijnlijk’, dus dit is geen uitspraak die we hoog moeten aanslaan.”

Ook werd de mensenrechten activist Mazen Darwich opgepakt. Hij heeft de afgelopen elf maanden veel gegevens verzameld en geordend over de schendingen van de mensenrechten door de Syrische strijdkrachten.

Alleen in de stad Zabadani zouden bij huisinvallen al meer dan 250 mensen zijn gearresteerd.

Activisten beschieten een tank bij de stad Zabadani enkele dagen geleden:

    • Niels Posthumus