Xi Jinping krijgt kritiek bij begin bezoek aan VS

De Chinese vicepresident Xi Jinping heeft gisteren op de eerste dag van zijn bezoek aan Washington kritiek te verduren gekregen van zijn gastheren op de Chinese diefstal van intellectueel eigendom, de manipulatie van de wisselkoers van de yuan en schendingen van de mensenrechten.

Xi , die naar verwachting komende herfst tot de nieuwe leider van zijn land wordt uitgeroepen, reageerde tamelijk ontspannen op de Amerikaanse verwijten. Bij een lunch op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkende hij dat er op het gebied van de mensenrechten „ruimte voor verbetering” is, al is er volgens hem de laatste jaren al veel verbeterd op dat terrein. Op de kritiek op China’s economische en financiële beleid ging hij niet in. Wel riep hij de Amerikanen op hun beperkingen op de uitvoer van high-tech naar China op te geven.

Vlak voor zijn komst naar Washington had Xi via woordvoerders bovendien zijn ongenoegen geuit over het nieuwe Amerikaanse defensiebeleid, dat meer middelen vrijmaakt voor defensie-inspanningen in Azië.

Ondanks alle kritiek onderstreepte zowel president Obama als vicepresident Joe Biden dat de VS graag constructief samenwerken met China en dat ze de „vreedzame opkomst” van China verwelkomen. Xi drong aan op „wederzijds respect.”

Kritisch was Obama, die de laatste maanden een hardere opstelling inneemt tegenover China dan voorheen, ook over het verzet van China tegen een resolutie van de Verenigde Naties over Syrië. „Met de uitbreiding van de macht en de welvaart komen ook meer verantwoordelijkheden”, hield Obama zijn gast voor.

Wat de Amerikanen betreft is ook een kentering nodig in de handelsstromen, waarbij de Amerikanen nu veel meer invoeren uit China dan de Chinezen uit de VS. Het handelstekort voor de Amerikanen beloopt bijna 300 miljard dollar (228 miljard euro). „We willen samenwerken met China om te garanderen dat iedereen volgens dezelfde verkeersregels werkt wanneer het om het economische systeem van de wereld gaat, en dat betekent dat er ook een evenwichtige handel is.”

De scherpere toon van Obama van de laatste maanden lijkt mede ingegeven door de aanstaande presidentsverkiezingen. Veel Republikeinen hebben Obama verweten te meegaand te zijn geweest jegens de Chinezen. (Reuters, AP, BBC)