Wie film Van Warmerdam steunt, krijgt kunst cadeau

Wie 1.000 euro investeert in de nieuwe film Camiel Borgman van Alex van Warmerdam, krijgt een originele zeefdruk van Van Warmerdam cadeau, getiteld Man met baard. Filmproductiebedrijf Graniet, onder leiding van Alex’ broer Marc van Warmerdam, bedacht de actie om de financiering van de film rond te krijgen. De zwarte komedie Camiel Borgman kost 3,5 miljoen euro. De makers komen 500.000 euro tekort.

Sinds de actie gisteren bekend werd, hebben al dertig belangstellenden zich gemeld, zegt Marc van Warmerdam. „Als dat in dit tempo doorgaat, krijgen we de financiering zeker tijdig rond – dat is heel hoopgevend.” Volgens Van Warmerdam zijn er verschillende redenen dat mensen investeren. „Sommigen willen gewoon dat er een nieuwe film van Alex van Warmerdam komt. Anderen willen graag een prent van Van Warmerdam aan de muur. Er zijn veel fans van zijn werk, maar hij verkoopt het liever niet en het is nauwelijks in het openbaar te zien.” Donateurs krijgen bovendien nog een extraatje: zij wonen met elkaar de allereerste vertoning bij. Van Warmerdam: „Er is ook iemand die doneert, alleen maar om daar bij te zijn.”

De piëzografie Man met baard wordt gedrukt in een oplage van 125. „Als die op zijn, maakt Alex een nieuwe prent.” Het werk is 30 bij 57 centimeter groot. De afbeelding toont een zwaarlijvige zwarte man op de voorgrond en een bleke, lang bebaarde man daarachter. Van Warmerdam: „Ik weet niet precies wat het voorstelt, en Alex wil dat ook niet zeggen. Het heeft in elk geval niks met de film te maken.”

Camiel Borgman gaat over de steenrijke familie van een mediatycoon, van wie de echtgenote een zwerver in huis haalt. Het filmproject wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds en Eurimages. De opnames voor de film moeten deze zomer beginnen. Voorjaar 2013 zal Camiel Borgman in de bioscoop te zien zijn.