Wegener: ruim 300 banen weg

Uitgeverij Wegener schrapt nog dit jaar 300 tot 350 banen. Dat heeft topman Truls Velgaard vanochtend verteld aan de ruim 3.000 werknemers van Wegener. Ruim 100 van de geschrapte banen zijn van journalisten. Wegener geeft negen regionale dagbladen uit, waaronder Brabants Dagblad en De Gelderlander.

Mecom, de Britse eigenaar van Wegener, wil tot 2014 70 miljoen euro bezuinigen. Aangezien Nederland veruit de belangrijkste markt is voor het krantenconcern (driekwart van de winst van Mecom komt uit Nederland), vallen bij Wegener de grootste klappen. Daar moet 50 miljoen euro worden bezuinigd.

Wegener zet de komende jaren voor de verspreiding van nieuws in op digitale kanalen. „Het printmodel werkt niet meer”, aldus Velgaard vanochtend. Groeiende inkomsten uit verspreiding van nieuws via websites en applicaties voor mobiele telefoons en tabletcomputers moeten dalende opbrengsten uit advertentieopbrengsten in papieren uitgaven gaan compenseren. Op 1 april wordt een app voor de iPad gelanceerd. Andere smartphones volgen later.

De nieuwe strategie moet op 12 december zijn ingevoerd. De krant zal er dan ook anders uitzien. Wegener wil het regionale nieuws nog nadrukkelijker naar voren laten komen. Bovendien start per 1 september de Wegener Persdienst.