Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Vrije Universiteit gelast symposium met omstreden sjeik af

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft besloten een symposium af te lasten waar een omstreden Brits-Palestijnse sjeik zou spreken. Het symposium zou vrijdag en zaterdag plaatsvinden, maar door de ophef over de komst van de sjeik is volgens de universiteit “een academisch debat niet meer mogelijk”.

De Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad tijdens een bezoek aan Amsterdam in 2010. Foto screenshot YouTube

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft besloten een symposium af te gelasten waar een omstreden Brits-Palestijnse sjeik zou spreken. Het symposium zou vrijdag en zaterdag plaatsvinden, maar door de ophef over de komst van de sjeik is volgens de universiteit “een academisch debat niet meer mogelijk”.

De Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad was uitgenodigd door de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam om te spreken over het thema ‘De moslimacademicus in het Westen’. In de Tweede Kamer ontstond ophef over de komst van Al-Haddad omdat hij in het verleden antisemitische uitspraken heeft gedaan. Een Kamermeerderheid van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP riep minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag op de sjeik de toegang tot Nederland te ontzeggen.

Een woordvoerder van de VU zegt tegen de NOS in een reactie op het besluit: “We staan voor de dialoog en dat is op deze manier niet meer mogelijk.” Volgens de woordvoerder heeft het afgelasten van het symposium niks met de veiligheidssituatie op te universiteit te maken.

Sjeik: Joden zijn afstammelingen van apen en varkens

De komst van Al-Haddad naar Nederland werd zeer omstreden toen bleek dat hij Joden in het verleden de “vijanden van God en de afstammelingen van apen en varkens” had genoemd en had gesteld dat het “noodzakelijk is om joden en christenen te haten”. Onlangs werd een lezing die Al-Haddad zou geven op de Londense School of Economics afgeblazen. Hij was uitgenodigd door de Islamic Society van studentenvereniging Student Union. De vereniging besloot, na klachten van studenten over vermeende uitspraken van Al-Haddad, iemand anders uit te nodigen.

Het Centrum Documentatie en Informatie Israël, dat zich in Nederland bezighoudt met de bestrijding van antisemitisme, riep de VU en de islamitische studentenvereniging gisteren in een brief op al-Haddad geen podium te geven. “Een extremist die zulke haatzaaiende uitspraken doet, kan niet de aangewezen persoon zijn om de meningen van onze toekomstige wetenschappers te vormen”, aldus het CIDI.

In 2009 bracht Al-Haddad al een bezoek aan Nederland. Toen sprak hij op het Nationaal Islam Congres in Amsterdam. In Groot-Brittannië zelf is Al-Haddad niet zo omstreden, laat onze correspondent in Groot-Brittannië Titia Ketelaar weten:

“In Britse media duikt hij zelden op en helemaal niet als omstreden. Hij wordt vaak aangehaald als woordvoerder van de Islamic Shari’a Council, een rechtbank die sinds 1982 twee keer per week zitting houdt en in civiele zaken uitspraak doet.”

Hieronder leggen de Kamerleden Joram van Klaveren (PVV) en Joël Voordewidn (ChristenUnie) uit waarom ze vinden dat Al-Haddad niet naar Nederland mag komen: