Vliegveld Eelde breidt uit

De start- en landingsbaan van vliegveld Groningen Airport Eelde (GAE) kan definitief verlengd worden. Dit heeft de Raad van State vandaag bepaald. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.

Omwonenden procedeerden meer dan dertig jaar tegen de baanverlenging. De luchthaven wil zo snel mogelijk met aannemerscombinatie Dura/Vermeer/Imtech om tafel. Voor de komende winter moet de baan verlengd zijn van 1.800 meter naar 2.500 meter Er is een investering mee gemoeid van 25 miljoen euro. Directeur Jos Hillen van GAE verwacht dat het vliegveld nu uit de rode cijfers komt. Hij wil meer prijsvechters contracteren die met grotere toestellen (lijn- en charters) willen vliegen op bestemmingen buiten Europa. Een langere baan zou 600 banen extra opleveren en belangrijk zijn voor de ontsluiting van het noorden en als vestigingsvoorwaarde voor bedrijven.

De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde was tegen een langere baan vanwege geluidsoverlast en aantasting van natuur. Verder zou het businessplan rammelen en zou de staatssteun van 18,6 miljoen oneigenlijk zijn. In 2008 stelde de Raad van State de bezwaarmakers nog in het gelijk.