Verwarring over de uitvaart

Assen - 10-10-2006 Stilleven van koffie met cake, illustratie voor budget uitvaart. Foto: Sake Elzinga

Een verzekering die je pas nodig hebt als je er niet meer bent – een uitvaartverzekering – is niet iets waar je direct alert op bent, schrijft Marc Schmitz uit Amersfoort aan Help@NRC. Maar toen hij half januari een brief ontving van uitvaartorganisatie Yarden, waarin hij „in verband met de stijgende uitvaartkosten” wordt verzocht zich bij te verzekeren (lees: bij te betalen), besloot hij eens in de materie te duiken.

Zijn „oude, inmiddels al lang premievrije natura-uitvaartverzekering” dateert van 1 januari 1965. Zijn ouders sloten deze indertijd af bij de Arbeiders Vereniging voor Lijkverbranding, die in 2001 opging in de nieuwe uitvaartmaatschappij Yarden. Bij een naturaverzekering keert de verzekeraar geen geld uit, hij vergoedt diensten.

In verwarring gebracht door de brief van Yarden, waarin staat dat Schmitz is verzekerd voor een bedrag van 2.362,11 euro en hij het advies krijgt voor 217 euro een aanvullende verzekering van 361 euro af te sluiten, vraagt hij Yarden om uitleg. Drie weken later mailt Schmitz Help@NRC opnieuw. Hij is nog niets wijzer geworden.

Yarden gebeld. Binnen 24 uur volgt een uitgebreide mail. „Het antwoord is helaas niet heel kort te maken”, staat erbij.

Waar het op neerkomt: de naturaverzekering van vroeger is niet meer. Dat pakket bevatte „de voor een uitvaart meest noodzakelijke diensten in een eenvoudige uitvoering”. Klanten bleken steeds vaker iets anders te willen, en dat zorgde voor hoge kosten voor nabestaanden. Daarom zijn de pakketten van Yarden in 2007 veranderd waardoor klanten meer keuze hebben gekregen. En als zij hun uitvaart door Yarden laten verzorgen, mogen zij 62 procent van hun verzekerde bedrag extra besteden.

Schmitz’ polis bedraagt 2.637,79 euro (2.362,11 euro plus winstdeling en garantie). Laat hij zijn uitvaart door Yarden verzorgen, dan mogen zijn nabestaanden 1.635,43 euro extra besteden. Maar de uitvaartkosten stijgen. Als Schmitz denkt dat zijn uitvaart duurder wordt dan 4.273,22 euro, dan kan hij zich voor vijf jaar verzekeren tegen de stijgende prijzen en krijgt hij over vijf jaar opnieuw een aanbod. Doet hij dat niet, dan keert Yarden in het geval van het overlijden van Schmitz het huidige bedrag uit. En moeten zijn nabestaanden bijbetalen als de uitvaart duurder uitvalt.

Tekst Barbara Rijlaarsdam en Patricia Veldhuis. Mail naar help@nrc.nl.