Verkeerde keuze, beetje griep, leeg...

De Bakker werd in het tennistoernooi van Rotterdam in de eerste ronde uitgeschakeld. Net als Sijsling en Haase.

NOVUM81:OOK DE BAKKER UITGESCHAKELD:ROTTERDAM;14FEB2012-Na Igor Sijsling eerder vandaag is ook Thiemo de Bakker uitgeschakeld in de eerste ronde van het ABN Amro world tennis tournament. De Bakker verloor met 7-6 en 6-0 van Viktor Troicki. Troicki is in de tweede ronde de tegenstander van Jesse Huta Galung.Novum/fk/str.frank kleijn Novum FRANK KLEIJN

Sportredacteur

Rotterdam. „Slap! Slap!”, brulde Thiemo de Bakker gistermiddag over de hoofdbaan in Ahoy. Met een mislukte dropshot op setpoint had hij zojuist de eerste set door zijn vingers laten glippen. Tweede set dan maar? Zo werkt het niet in het hoofd van De Bakker. Hij zou geen game meer winnen tegen de geplaatste Serviër Viktor Troicki (7-6 en 6-0).

Een „verkeerde keuze”, zei de tennisser na afloop over het te kort gespeelde balletje dat tot een inzinking leidde. Maar dat het daarna totaal niet meer liep, was niet zozeer een mentale kwestie. „Ik ben vanochtend opgestaan met een beetje griep”, verklaarde hij.

Ook Nederlands beste tennisser, Robin Haase, sneuvelde in de eerste ronde. Gisteravond verloor hij van de voormalige nummer één van de wereld, Nikolai Davydenko (7-5 en 6-2). En de grillige Igor Sijsling – die grossierde in misplaatste dropshots – redde het gistermiddag niet tegen de Fin Jarkko Nieminen (6-1, 6-7 en 7-5), waarmee Jesse Huta Galung, die maandag wel won, de enige overgebleven Nederlander is in het Rotterdamse indoortoernooi.

Met name voor De Bakker, voormalig nummer dertig van de wereld, valt te vrezen na zijn breuk vorige week met coach Ivica Ancic. Eindelijk een man waarmee hij echt een goede klik had, zei hij zelf. Maar door De Bakkers lage ATP-ranking (240 inmiddels) en de daaraan gerelateerde inkomsten, kon hij niet tegemoetkomen aan de eisen van de Kroaat. „Part of life”, vatte de 23-jarige Nederlander de onoverkomelijkheid samen. Het was al de vierde trainer in vier jaar waarmee hij brak. „Altijd om legitieme redenen. Maar dat maakt het niet minder zuur.”

Terwijl er zoveel aan hem valt te sleutelen. „De Bakker zal een keer moeten opstaan en eerlijk zijn naar zichzelf en het tennispubliek”, twitterde zijn oud-trainer John van Lottum. De karikatuur is dat hij het zelfs vertikt om groente te eten. Dat is inmiddels verleden tijd, maar het contrast tussen zijn voorbereiding en, zeg, die van Roger Federer is zo groot als hun posities op de wereldranglijst. De Zwitserse nummer drie van de wereld, die vandaag in actie komt in Rotterdam, heeft een begeleiding van zes man, laat zich nu en dan afbeulen op een bootcamp en plant zijn toernooischema maanden vooruit.

En De Bakker? Die moet constant tegen zichzelf zeggen dat hij voor de sport leeft en hij weet nog nauwelijks waar hij dit voorjaar speelt. „Ik hoop dat ik nog bij Indian Wells binnenkom. Daarna? Geen idee. Heb jij geen schema voor me?”, grapte hij tijdens de persconferentie.

Jan Siemerink, captain van het Nederlandse Davis-Cupteam, is mild in zijn analyse. Dat rare dropshot van De Bakker op setpoint? „Je kunt niet zeggen dat hij het niet had moeten doen. Maar het had hem niet moeten overkomen.” Bij De Bakker, maar ook bij Sijsling, was simpelweg de „pijp leeg” in hun laatste sets, aldus Siemerink. Mag dat proftennissers gebeuren in best-of-threepartijen? „Wat denk je?” Nee, dus.

Siemerink is in Rotterdam aanwezig als coach van het landenteam. Toch is hij meer begeleider dan hij zou willen zijn, want ook Sijsling moet het stellen zonder coach. „Igor heeft dat de afgelopen maanden goed gedaan. Je moet ook zo volwassen zijn om het zonder te kunnen redden.” Toch baart de afhankelijkheid van de talenten, die zich moeten redden met de faciliteiten van de tennisbond, hem zorgen. „Ik ga het er zeker met Rohan [Goetzke, technisch directeur tennisbond KNLTB] over hebben volgende week.”

Dat Sijsling geen vaste trainer heeft, zit overigens vooral in zijn eigengereide karakter. „Ik heb liever niet iemand die de hele tijd op mijn lip zit.”

    • Bart Hinke