Zo, de campagnemachine van Sarko begint eindelijk te pruttelen

Sinds vandaag: Sarkozy op Twitter. Foto Reuters / Mal Langsdon

Het duurde even, maar vandaag trapt Sarkozy dan eindelijk zijn herverkiezingscampagne af. We wisten natuurlijk al dat hij graag in het Élysée wil blijven, maar vanavond stelt hij zich pas officieel kandidaat voor zijn eigen opvolging.

Onderdeel van de campagne vormt ook een nieuwe Twitter-account. In zijn eerste tweet vanochtend begroet hij de wereld:

Twitter avatar NicolasSarkozy Nicolas Sarkozy Bonjour à tous, je suis très heureux de lancer aujourd’hui mon compte #Twitter. Merci à ceux qui voudront bien me suivre! - NS

Na twee uur in de lucht te zijn is Sarkozy al 14.800 volgers rijker en inmiddels zijn dat er 35.561. Op Facebook was de zittend president al actief.

Onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe merkt ironisch op:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe @NicolasSarkozy volgt zelf alleen maar @Elysee. Zo blijft hij goed op de hoogte van wat er leeft in Frankrijk en op twitter

Favoriet is Sarko allerminst

In april worden in Frankrijk de presidentsverkiezingen gehouden, in mei gevolgd door een tweede ronde tussen de twee winnaars van de eerste ronde. Sarkozy profileert zich aan de rechterkant van het politieke spectrum. Favoriet is hij allerminst. In de peilingen loopt hij ruim tien procentpunten achter op de socialist François Hollande. Zie hier wat de Franse kranten vandaag koppen over zijn kandidaatstelling.

‘Moedig van Merkel dat ze Sarkozy steunt’

Merkel steunt Sarkozy in ieder geval “op elke mogelijke manier”, zo zei ze vorige week, nog voordat Sarkozy zich officieel kandideerde. Dat zorgde bij tegenstanders van Sarkozy voor gegrinnik, zo weet correspondent Vandenberghe:

“Centrist François Bayrou bestempelde de situatie als ‘een kleine contradictie’ en de socialistische presidentskandidaat François Hollande prees de moed van de bondskanselier: ze heeft zichzelf een loodzware taak opgelegd, het wordt niet eenvoudig Sarkozy nog aan de zege te helpen. Het illustreert de zelfverzekerdheid in het socialistische kamp.”

Merkel is gewend aan Sarko’s Franse kusjes

Voor Merkel zou een Franse wisseling van de wacht lastig zijn, stelt onze correspondent in Berlijn Joost van der Vaart:

“Ze is gewend aan de grillen van Sarkozy, en aan zijn Franse kusjes als begroetingsritueel. Met een nieuwe president, nog een socialist ook, zou ze weer van voor af aan moeten beginnen. Waarbij het nog maar de vraag is of Hollande net zo vol bewondering voor haar is als tegenwoordig Sarkozy. Le Figaro bestempelde Merkels steun als ‘le pacte anti-Hollande’. De Elysée-getrouwe krant waarschuwt dagelijks voor het ‘gevaar’-Hollande en kreeg steun van de Frankfurter Allgemeine Zeitung: ‘Hollande is de gevaarlijkste stoorzender voor de Duits-Franse eenheid in de schuldencrisis’.”

    • Marije Willems