Uitgelicht

Film

Failure to Launch (Tom Dey, 2006, VS). Romantische komedie met een wreed uitgangspunt. Ouders menen dat hun 35-jarige zoon Matthew McConaughey eindelijk eens het ouderlijk huis uit moet en huren daartoe de professionele hulp in van Sarah Jessica Parker. Zij pleegt mannen die nog bij hun ouders wonen daar weg te lokken om ze na de verhuizing te dumpen. De twee hoofdpersonen ontlopen elkaar niet veel in huichelachtigheid en lijken dus voor elkaar gemaakt.RTL5, 20.30-22.30u.

Icon (Charles Martin Smith, 2005, VS). Voormalig geheim agent Patrick Swayze keert terug naar Rusland om daar een politicus uit te schakelen die biologische wapens tegen zijn tegenstanders wil gebruiken. Natuurlijk wordt Swayze bijgestaan door een aantrekkelijke vrouw, Russische politieagente Annika Peterson. Naar een boek van Frederick Forsyth.RTL8, 20.30-00.10u.

The Fog (Rupert Wainwright, 2005, VS/F). Griezelfilm over havenstadje op eiland met Selma Blair die in zee valt en een oud scheepsjournaal vindt. Daarin het verhaal van een weldoener die verraden werd en, samen met de bemanning van het schip waarop hij voer, een vreselijke dood stierf. Nu dat oude journaal weer boven water is, achten de dode weldoener en zijn bemanning de tijd rijp om eens flink te komen spoken teneinde wraak te nemen op de nakomelingen van de slechteriken van weleer.RTL7, 22.35-00.35u.

Oktober (Sergei Eisenstein, 1928, Rusland). Monumentale communistische propagandafilm over de overwinning van de bolsjewieken op de mensjewieken in de revolutie van 1917, die zou resulteren in zeventig jaren rode terreur. Dit is de gerestaureerde versie, mét Trotski en met de gereconstrueerde filmmuziek die destijds voor de Duitse bioscopen geschreven was door Edmund Meisel. De componist werkte eerder al samen met Eisenstein voor Slagschip Potemkin.Arte, 23.05-01.00u.

Hanussen (István Szabó, 1988, West-Duitsland/Hongarije). Derde film, na Mephisto en Oberst Redl, van drieluik waarin Szabó Europese schizofrenie en opportunistisch conformisme in het interbellum gestalte laat geven door Klaus Maria Brandauer. Historische titelheld heeft door verwondingen uit Eerste Wereldoorlog profetische vermogens en wordt als zodanig, ondanks apolitieke houding, de lieveling van de nazi’s. ARD, 00.50-02.40u.

Informatief

ZDFzoom: Gefährlicher Kick – Tödliche Droge auf dem Vormarsch. In het oosten van Duitsland neemt het gebruik van de synthetische drug Crystal de laatste jaren toe. Het spul is afkomstig uit ‘Crystal-keukens’ in buurland Tsjechië maar wordt ook in Duitsland steeds meer vervaardigd. De drug zou door zijn hoge zuiverheid nog verslavender zijn dan heroïne en heeft volgens medici als bijwerkingen dat het zenuwen aantast en hersencellen vernietigt. Op den duur kan de verslaafde niet meer zelfstandig functioneren. In dit programma wordt onderzocht wat de oorzaken zijn van deze nieuwe drugsgolf en er wordt gesproken met verslaafden en met politieambtenaren. ZDF, 22.45-23.15u.

Tagebuch einer Revolution – wie ein Deutscher die arabischen Umstürze miterlebte. Schrijver en oud-politicus Jürgen Todenhöfer en cameravrouw Julia Leeb hebben het afgelopen jaar bijna alle revoluties van de Arabische Lente meegemaakt en vastgelegd. Als Moebarak op 11 februari aftreedt, zijn ze in Kaïro. De maand daarna overleven ze in Libië door stom toeval een raketaanval die hun gids het leven kost; afgelopen zomer kruipen ze door een geheime tunnel van Egypte naar Gaza en in november zitten ze op de sofa bij president Bashar al-Assad van Syrië. Uit ruim honderd uur filmmateriaal die Leeb vorig jaar schoot, is deze film van dertig minuten samengesteld. ARD, 00.00-00.30u.

Amusement

Boardwalk Empire. Eerste aflevering van het eerste seizoen van de serie die vorig jaar in Nederland werd uitgezonden. Met Steve Buscemi als de corrupte wethouder van Atlantic City tijdens de drooglegging die over lijken gaat en Kelly Macdonald als Margaret Schroeder.Canvas, 20.40-21.50u.

Sport

Champions League: AC Milan - Arsenal. Rechtstreeks verslag van wedstrijd in de achtste finales. Om 22.40u samenvatting van FC Zenit - Benfica. Ned.3, 20.15-23.25u.

Radio

Avondconcert. Bewerkingen van volksliederen en chansons van onder meer Georges Brassens, Jacques Brel, Serge Gainsbourg, Nina Hagen, Franz Schubert en Ramses Shaffy. Nieuwe chansons op teksten van o.a. Louis Aragon, Paul Celan, Johann Wolfgang von Goethe, Diet Huber en Pierre de Ronsard. Uitvoerenden: Nederlands Kamerkoor o.l.v. Klaas Stok en Matthias Kadar (composities, bewerkingen, zang, gitaar). Radio 4, 20.02-23.00u.