Topman Fortis misleidde beleggers

Voormalig Fortis-topman Jean-Paul Votron en zijn financieel bestuurder Gilbert Mittler hebben beleggers in 2008 misleid door onjuiste informatie te verschaffen. Zij kunnen nu door beleggers aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade.

Dat heeft de rechtbank Utrecht vanochtend bepaald in een zaak die vijf particuliere beleggers gezamenlijk hadden aangespannen tegen de voormalige Fortis-top en de rechtsopvolger van dit concern, Ageas NV in Brussel. Voormalig president-commissaris Maurice Lippens gaat vrijuit.

Het is voor het eerst sinds de ondergang van Fortis dat oud-bestuurders met succes persoonlijk zijn gedagvaard. In talloze andere procedures zijn de pijlen vooral gericht op de toezichthouders en de politiek.

Fortis verslikte zich in 2007 in de miljardenovername van ABN Amro. In juni 2008 moest het noodmaatregelen aankondigen om de nijpende solvabiliteitspositie te verbeteren. Votron en Mittler hadden in de weken ervoor volgens de rechtbank de zaken herhaaldelijk „rooskleuriger voorgesteld”.

Fortis wist dat het slecht ging, maar zweeg: pagina 26