Teeven breidt spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden uit

De Haarlemse rechtbank eind januari tijdens de uitspraak in de Klimop-vastgoedfraudezaak. Foto NRC / Maurice Boyer

Het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden wordt uitgebreid. In plaats van één nabestaande mogen straks drie nabestaanden van een slachtoffer op een zitting spreken, zo staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Teeven vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Naast de toename van het aantal nabestaanden dat tijdens zittingen mag spreken, krijgen ouders of voogden van minderjarige slachtoffers in het vervolg de mogelijkheid om namens hen het woord te doen. Nu al is het voor minderjarige slachtoffers mogelijk om, als zij daartoe in staat zijn, op een zitting te spreken. Dat verandert niet. Tot slot kunnen advocaten of medewerkers van Slachtofferhulp Nederland in de toekomst ook namens slachtoffers of nabestaanden het woord voeren.

Teeven stelt in het wetsvoorstel aan de Kamer dat er bij slachtoffers behoefte bestaat aan uitbreiding van het spreekrecht. De staatssecretaris kondigde zijn wetsvoorstel vorig jaar zomer al aan. Aanleiding voor het voorstel was de Amsterdamse zedenzaak. Ouders van kinderen die zouden zijn misbruikt, konden toen niet namens hun kind het woord doen. Teeven kreeg destijds kritiek omdat hij zei te hopen dat de rechters in de zedenzaak zouden vooruitlopen op deze wetgeving en dus de ouders wel het woord zouden geven.

    • Pim van den Dool