Sven Kramer wil misschien eigen team

Sven Kramer of the Netherlands smiles after he won the gold medal in men's 10,000m at the ISU European Speed Skating Championships on the Skating Rink of Budapest, Hungary, Sunday, Jan. 8, 2012. Kramer also won the overall gold. (AP Photo/MTI, Imre Foldi) AP

Schaatser Sven Kramer wil misschien wel een eigen team opzetten.

Rotterdam. Sven Kramer overweegt een eigen schaatsteam te formeren. „Het is zeker geen een-tweetje dat ik bij TVM blijf”, zegt de 25-jarige schaatser van de TVM-ploeg in een interview met het blad NUsport. Het contract tussen Kramer en de ploeg van coach Gerard Kemkers loopt na dit seizoen af. De schaatser zegt verschillende opties open te houden. Een daarvan is een eigen commerciële schaatsploeg, zoals in 1995 zijn provinciegenoot Rintje Ritsma deed met Sanex. Ook flirtte Kramer in het verleden al eens met de Noorse CBA-ploeg van eigenaar Rolf Hauge en coach Peter Mueller. Afgelopen weekend in Hamar zei hij tegen Noorse media opnieuw niets uit te sluiten. „Als ze interesse hebben, moeten ze me benaderen.”

Kramer maakt sinds de zomer van 2005 deel uit van de ploeg van coach Kemkers. Van 2007 tot en met 2010 werd hij vier keer Europees en vier keer wereldkampioen allround. In Vancouver volgde olympisch goud op de vijf kilometer, maar zag hij goud op de tien kilometer door zijn vingers glippen door een fout van zijn coach. Vorig seizoen ontbrak Kramer wegens fysieke en mentale problemen op het ijs. Dit seizoen maakt hij een sterke comeback, resulterend in zijn vijfde Europese titel in Boedapest, begin januari. TVM-directeur Arjan Bos kondigde direct na het toernooi aan te gaan praten over contractverlenging. Kramer acht een nieuwe samenwerking met TVM niet uitgesloten. Geld zal volgens hem niet de doorslag geven. In de aanloop naar de Spelen van Sotsji 2014 zoekt hij de juiste omgeving om ‘gemotiveerd en scherp’ te blijven.

De TVM-kopman rijdt komend weekend het WK allround in Moskou. NRC