Stiekem verliefd op zieke Akkie

Achtste-groepers huilen niet. Regie: Dennis Bots. Met: Hanna Obbeek, Nils Verkooijen, Eva van der Gucht, Loek Peters. In: 100 bioscopen.

Achtste-groepers huilen niet, is het motto van de 11-jarige Akkie. Zelfs als haar vervelende klasgenoot Joep haar een bloedneus slaat, geeft de stoere Akkie geen kik. Als ze na een vechtpartij opstaat, voelt ze zich wat duizelig. Dan krijgt ze een bloedneus. Voor de zekerheid toch maar even langs het ziekenhuis, vindt haar bezorgde moeder. Daar blijkt dat ze leukemie heeft. ‘Stomme-mie’ zou een betere naam zijn, zegt ze tegen haar klasgenoten, vastbesloten de hooligans, zoals haar sympathieke behandelende arts ‘Dokter Snor’ de kankercellen noemt, te verslaan. Strijdbaar en vol optimisme ondergaat ze de chemotherapie.

Achtste-groepers huilen niet is de verfilming van het gelijknamige, in 1999 verschenen jeugdboek van auteur en oud-onderwijzer Jacques Vriens, die zijn bekroonde bestseller baseerde op het verhaal van een leerling die leukemie kreeg. De filmversie is geschreven door Karen van Holst Pellekaan en geregisseerd door Dennis Bots (Huis Anubis).

Aan het begin zit de film dicht tegen karikaturen aan: de opgewekte juf, een meisje met een buitenboordbeugel, een vertederend allochtoon jochie dat stottert en een goedmoedig blond jongetje dat stiekem op Akkie is.

Maar als Akkie in het ziekenhuis belandt, wordt de film bewonderenswaardig terughoudend en nuchter. De tranen worden niet uitgemolken, niets wordt versimpeld en de toon is goed getroffen: tussen ernst en humor. Zelfs het om commerciële motieven, door Kim-Lian van der Meij gezongen, toegevoegde liedje Dit pakt niemand ons meer af detoneert niet.

    • André Waardenburg