Spel met feit en fictie

Spel met feit en fictie

Punishment Park. Regie: Peter Watkins.

dvd speelfilm

Verguisd en bewonderd, een film die veertig jaar na dato nog steeds controversieel, rete-actueel en veel te weinig gezien is. Punishment Park (1971) van de in 1935 in Engeland geboren activistische filmmaker Peter Watkins is een klassieker, en op de dvd-uitgave (met talloze extra’s) van de onlangs gerestaureerde film is te zien waarom. Watkins maakte naam met wel heel bijzondere docudrama’s: ze zien eruit als groezelige, soms bijna knullige reportages, maar zijn geheel in scène gezet.

In Punishment Park liet hij zijn personages spelen door non-professionals die dezelfde politieke standpunten hadden als de karakters die ze neerzetten. De film is gebaseerd op het zogenaamde Kent State Massacre uit 1970, toen het leger het vuur opende op vredesdemonstranten. Toen de film uitkwam werd hij door de mainstream pers de grond in geboord, veertig jaar later wordt hij geprezen om de parallellen die het strafkamp, waar Watkins de studenten naartoe stuurt, heeft met bijvoorbeeld Guantánamo Bay. De film is woedend en geladen, Watkins zei later dat hij bang was dat er op de set ook ongeregeldheden zouden uitbreken, zo sterk identificeerden de spelers zich met hun rollen. Punishment Park is een film voor mensen die houden van die onbehaaglijke energie die het spel met werkelijkheid en fictie kan oproepen.

    • Dana Linssen