Rome toch geen kandidaat voor de Spelen van 2020

Volgens premier Monti kan Italië zich de organisatie niet veroorloven.

Rotterdam. De Italiaanse premier Mario Monti heeft gisteren bekendgemaakt dat de regering de stad Rome niet steunt in de kandidatuur voor de Olympische Spelen in 2020. Volgens Monti kan de regering de Spelen niet betalen in deze tijden van economische crisis, meldt persbureau AP. Monti zei dat het onverantwoord is om belastinggeld uit te geven aan een olympisch project zonder te kunnen garanderen dat de overheid tekorten kan dekken. De kosten van de organisatie van de Olympische Spelen voor 2020 voor Rome werden geschat op zo’n 9 miljard euro. Dat kan Italië zich niet veroorloven, zei Monti na een kabinetsvergadering gisteren, waarin de regering unaniem besloot de kandidatuur niet te steunen. „Het zou niet passend zijn om het geld van de belastingbetaler in gevaar te brengen.”

Het Italiaans olympisch comité ging er wel van uit dat het door zou gaan, maar zag ook aankomen dat het wel eens zou kunnen mislopen. Daarom stuurden belangrijke Italiaanse sporters, onder wie de voetballer Francesco Totti, in opdracht van het comité de afgelopen week al advertenties naar kranten om ervoor te zorgen dat de regering de kandidatuur van Rome zou steunen.

Vandaag sluit de termijn waarin landen een bid kunnen indienen bij het internationaal olympisch comité (IOC). Er blijven vijf kandidaten over. Het IOC kiest in september volgend jaar de winnaar uit Madrid, Istanbul, Doha, Tokio en Bakoe. NRC